Lassult a fogyasztói árak emelkedése novemberben Franciaországban

Külföld, 2018.12.13

Novemberben lassult a fogyasztói árak emelkedése Franciaországban.

A francia statisztikai hivatal (Insee) csütörtökön közölt végleges adatai szerint novemberben éves összevetésben 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ez március óta a leggyengébb ütem. Havi összehasonlításban 0,2 százalékkal csökkentek az árak, amivel megszakadt az emelkedés hét hónapja tartó trendje.

Októberben éves szinten még 2,2 százalékos, havi összevetésben pedig 0,2 százalékos emelkedést mértek.

Az energetikai és élelmiszeripari termékek árváltozását nem tartalmazó maginfláció mérsékelt maradt: havi szinten stagnált, éves összevetésben pedig 0,7 százalékkal emelkedett.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,2 százalékos drágulást mutat, és 0,2 százalékos havi csökkenést.

Novemberben éves összevetésben az élelmiszerek 1,9 százalékkal, a dohánytermékek 14,5 százalékkal, az energia 11,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,0 százalékkal drágultak. Egy hónap alatt az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal, az energiahordozóké 0,7 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,3 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari termékek októberhez képest 0,1 százalékkal drágultak, az egy évvel korábbihoz képest azonban 0,3 százalékkal csökkent az áruk.

Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!