Lassult a német infláció márciusban

Külföld, 2020.03.30

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének éves és havi összevetésű üteme márciusban Németországban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn azt közölte előzetes adatként, hogy az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) márciusban 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Elemzők magasabb értékre, 1,4 százalékra számítottak a februári 1,7 százalék után.

Havi összevetésben 0,1 százalékos emelkedést mértek. Elemzők is 0,1 százalékot vártak a februári 0,6 százalékos növekedés után.

A német módszertan szerinti számítások alapján az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban a februári 1,7 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában is 1,4 százalék szerepelt.

Az előző hónaphoz képest az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben, 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban a februárban mért 0,4 százalékot követően.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Márciusban már a tizenegyedik egymást követő hónapban maradt el az EKB inflációs célszámától az uniós harmonizált árindex Németországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!