Lassult decemberben a termelői árak emelkedésének üteme Németországban

Külföld, 2019.01.21

A vártnál nagyobb mértékben, hét havi mélypontra csökkent tavaly decemberben a termelői árak emelkedésének üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői közleménye alapján.

Decemberben éves bázison 2,7 százalékkal, tavaly március óta a legkisebb mértékben nőttek a termelői árak Németországban a novemberi 3,3 százalékos éves áremelkedés után. Elemzők 2,9 százalékos éves áremelkedést vártak decemberre.

Az energiaárak 6,9 százalékkal emelkedtek decemberben éves bázison, kisebb mértékben a novemberi 8,9 százaléknál. Energiaárak nélkül a termelői árak a novemberivel megegyező 1,6 százalékkal emelkedtek éves bázison decemberben.

A feldolgozóipari alapanyagok ára 1,9 százalékkal emelkedett 2,4 százalék után, a tőkejavak ára 1,4 százalékkal 1,5 százalék után.

A tartós fogyasztási cikkek ára a novemberivel megegyező évi 1,9 százalékkal ment fel decemberben is, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,5 százalékkal 0,4 százalék után.

Az előző havihoz képest a termelői árak 0,4 százalékkal csökkentek decemberben, míg novemberben 0,1 százalék volt a havi áremelkedést. A piac 0,2 százalékos havi árcsökkenést várt decemberre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!