Lavinaveszély miatt felfüggesztették a Kelemen-havasokban lezúdult pénteki lavina harmadik áldozatának a keresését

Külföld, 2017.12.02

Az újabb lavinák veszélye miatt az észak-erdélyi Kelemen-havasokban ideiglenesen felfüggesztették a pénteki lavina harmadik áldozatának a keresését - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség a dornavátrai hegyimentő-szolgálat vezetőjére hivatkozva.

Az első áldozatot - aki sötétedés után adott hírt a balesetről - mintegy két órával a vészjelzés leadása után életben találták a keresők. Két órával később került elő a második áldozat - egy nő - holtteste. A harmadik áldozatot éjfél utánig hiába keresték. Ekkor a mentőkre leselkedő veszélyek miatt felfüggesztették, és szombaton sem folytatták a keresést.

Petrica Ariciuc, a dornavátrai hegyimentő-szolgálat vezetője elmondta: a harmadik áldozatot egy olyan térségben kellene keresni, ahol két völgy találkozik egymással. Pénteken a kisebbik völgyön zúdult le a lavina, és a nagyobbik völgyön is bármikor elindulhat.

"Egyelőre nem tudjuk, mikor kezdhetjük újra a kereséseket" - idézte a Mediafax a hegyi mentők vezetőjét.

A két hivatásos tűzoltóból és egyikük barátnőjéből álló önkéntes hegyi mentő csapat a román nemzeti ünnep alkalmából zászlót vitt a Pietrosz-hegycsúcsra, amikor a pénteki baleset történt. Egyiküknek sikerült kiszabadulnia, és több mint három óra alatt eljutnia egy olyan helyre, ahonnan mobiltelefonon riaszthatta a mentőket. A riasztás már azután történt, hogy a térségben besötétedett.

Az ünnepi zászlókitűzést 2013 óta évről évre megszervezi a dornavátrai (Vatra Dornei) hegyimentő-szolgálat. Ennek keretében a Dornai-medencét körülvevő négy legmagasabb csúcsra visznek fel román zászlót a környék hegymászói. A balesetet szenvedett csoport a 2012 méter magas Pietrosz-csúcs meghódítását vállalta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!