Lavrov: a Líbiai Nemzeti Hadsereg kész az azonnali tűzszünetre

Külföld, 2020.07.08

A Líbiai Nemzeti Hadsereg kész az azonnali tűzszünetre, de Tripoli ezt nem akarja, és katonai megoldásra számít - jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője szerdán Moszkvában, miután az Afrikai Unió "trojkájának" (Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom és Dél-Afrika) külügyminisztereivel tárgyalt videokonferencia keretében.

Lavrov emlékeztetett rá, hogy az év elején még épp ennek az ellenkezője volt a helyzet. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a líbiai felek, noha elismerték, hogy a konfliktust fegyveres úton nem lehet megoldani, ezt a gyakorlatban nem érvényesítették.

Elmondta, hogy Oroszország és Törökország a líbiai tűzszünet elérésén dolgozik, és kifejezte reményét, hogy Ankara rá tudja venni a Tripoliban székelő kormányt a katonai műveletek beszüntetésére.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Halífa Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította a parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereget a főváros, Tripoli elfoglalására arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. A nemzetközi közösség által elismert kormányt török katonai beavatkozás mentette meg, amely visszaszorította Haftar erőit.

Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. A tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!