Lavrov: az EU-hoz fűződő rossz viszonya ellenére Moszkvának Horvátországgal konstruktív a kapcsolata

Külföld, 2020.12.16

Oroszországnak az Európai Unióval (EU) nem jó a viszonya, mert Brüsszel nincs felkészülve arra, hogy normális kapcsolatot ápoljon Moszkvával, de Horvátországgal konstruktív a kapcsolat - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Zágrábban, Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Lavrov balkáni körútjának utolsó állomásaként érkezett a horvát fővárosba, ezt megelőzően Bosznia-Hercegovinába és Szerbiába látogatott el. Horvátországban 16 éve járt utoljára orosz külügyminiszter, akkor is Lavrov személyében.

Az orosz diplomácia vezetője kiemelte: a legfontosabb, hogy fenntartsák a gazdasági kapcsolatokat, és újraindítsák a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági, tudományos és műszaki együttműködést elősegítő kormányközi bizottság munkáját, mert ezeket a terveket - Lavrov megfogalmazása szerint - lelassította a koronavírus-világjárvány. A miniszter reményének adott hangot, hogy a jövő év elején már összeülhet a testület.

Kiemelte, hogy a két ország között jól működnek és fejlődnek a gazdasági kapcsolatok. Itt a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalatot és a Sberbankot említette. Utóbbinak van a legnagyobb résztulajdona Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportjában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdött Agrokor jogutódjában, a Fortenova Csoportban.

Lavrov azt is elmondta, hogy horvát kollégájával a nyugat-balkáni helyzetről is tárgyaltak.

A két tárcavezető egyetértett abban, hogy Bosznia-Hercegovinában erős alapokat kell biztosítani a három államalkotó nép (bosnyák, horvát és szerb) és a két entitás tényleges egyenjogúságához, valamint mielőbb rendezni kell Koszovó helyzetét az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Grlic Radman az orosz befektetések szükségességéről beszélt a horvát gazdaságban és turizmusban, azok folytatásáról, valamint a tudomány terén folytatott együttműködésről.

Jelezte, hogy Lavrov látogatásának alkalmával megállapodást írtak alá a két ország kulturális együttműködésről is.

Hozzátette: a kihívások ellenére az EU és Oroszország közötti együttműködés elmélyítéséről is tárgyaltak. A legfontosabb, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak a sikeres együttműködés érdekében - mondta.

Lavrovot fogadta Zoran Milanovic államfő és Andrej Plenkovic kormányfő is, aki - miután a hónap elején megfertőződött a koronavírussal - szerdán jöhetett ki először a két hete tartó karanténból.

Szergej Lavrov részt vesz a zágrábi orosz nagykövetség új épületének felavatásán is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!