Lavrov: Caracas Moszkva megbízható barátja

Külföld, 2020.06.24

Venezuela Oroszország megbízható barátja Latin-Amerikában és az egész nemzetközi színtéren - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta venezuelai hivatali partnerét, Jorge Arreazát.

Lavrov méltatta a két ország stratégiai partnerségét és a kétoldalú együttműködés fejlődését az energetikában és haditechnikában, valamint a gazdaság más ágazataiban is. Üdvözölte, hogy a dél-amerikai köztársaság vezetése és az ellenzék között nemrégiben megállapodás jött létre a Covid-19-járvány elleni küzdelem ügyében.

Az orosz diplomácia vezetője hazája szolidaritásáról biztosította Venezuelát abban, hogy ellenáll a belügyeibe való "durva beavatkozásnak" és "az erőszakos hatalomváltás kiprovokálására irányuló kísérleteknek". Lavrov szerint kollégájának hazája egyike azoknak az országoknak, amelyek ellenállnak azoknak a kísérleteknek, hogy "a régiót visszatérítsék a 19. századba és ismét ráerőltessék a Monroe-elvet.

Arreaza, akit moszkvai látogatása során fogad majd Jurij Boriszov, a hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes is, Lavrovnak kifejezte Caracas háláját azért a segítségért, amit Moszkvától kapott az ellenzékkel való párbeszéd kialakításáért. A venezuelai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Venezuela természeti kincsei "igazságos és becsületes" orosz beruházásra és tudományos potenciálra várnak.

Síkraszállt a világháború után kialakult multilateralizmus megőrzése és az akaratukat egyoldalúan másra erőltető hatalmakkal való ellenszegülés mellett. Megköszönte, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában kétszer is napirendre tűzte a venezuelai kérdést, először a karib-tengeri amerikai flottajelenlét megerősítése, másodszor pedig a Maduro-rendszer ellen szerinte kolumbiai és amerikai támogatással megkísérelt intervenció ügyében.

Háláját fejezte ki amiatt is, hogy Oroszország segít meghaladni a Venezuela ellen bevezetett szankciók és blokád következményeit.

A James Monroe 19. századi amerikai elnök által csaknem kétszáz éve meghirdetett doktrína értelmében "Amerika az amerikaiaké", vagyis az európai államok nem szerezhetnek új területeket az amerikai kontinensen. Az Egyesült Államok erre az elvre hivatkozva sokszor avatkozott be latin-amerikai államok belügyeibe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!