Lavrov: Moszkva hitelt ad az amerikai hadsereg megítélésének Kabul jövője ügyében

Külföld, 2021.08.12

Oroszország megbízik az amerikai hadsereg értékelésében, miszerint Kabul egy-három hónapon belül a tálibok kezére kerülhet - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva csütörtökön a Krím félszigeti Szudakban.

"Mivel minden, ami Afganisztánban történik, az amerikai katonák ottani húszéves jelenlétének eredménye, mi megbízunk az ő megítélésükben" - mondta a tárcavezető.

Korábban a The Washington Post amerikai napilap katonai forrásokra hivatkozva azt írta, a Pentagon attól tart, hogy a tálib erők egy-három hónapon belül elfoglalják az afgán fővárost.

Joe Biden amerikai elnök április 14-én jelentette be, hogy befejezi az amerikai történelem leghosszabb tengerentúli hadjáratát. Az Egyesült Államok 2001 októberében kezdett hadműveletekbe Afganisztánban, a kivonulást pedig idén májusban indította meg.

A Fehér Ház arra számít, hogy a csapatkivonás augusztus végére befejeződik. John Kirby, a Pentagon szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az afganisztáni biztonsági helyzet nemkívánatos irányba fejlődik, és aggodalomra ad okot, hogy gyorsul a tálib offenzíva.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva csütörtökön közölte, hogy Oroszország 1 millió dollárt meghaladó pénzügyi támogatást nyújt Tádzsikisztánnak Afganisztánnal közös, több mint 1300 kilométeres határa megerősítéséhez.

Moszkva aggodalommal figyeli a jelenlegi tálib offenzívát Afganisztánban. Attól tart, hogy az iszlamista lázadók betörhetnek a volt Szovjetunióhoz tartozó közép-ázsiai területekre. Sziromolotov azt mondta, hogy ilyen "közvetlen fenyegetés" jelenleg nincs, de minden lehetséges forgatókönyvet figyelembe kell venni.

Oroszországnak Tádzsikisztánban van a legnagyobb külföldi katonai támaszpontja. A közelmúltban mintegy 1800 orosz katona vett részt egy többnapos tádzsik-orosz hadgyakorlaton.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!