Lavrov: Moszkva sohasem fogja kérni, hogy vegyék vissza a G8 csoportba

Külföld, 2019.08.26

Oroszország a G8 csoportból történt kizárása óta sohasem kérte, hogy vegyék vissza, és a jövőben sem fogja ezt kérni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában.

"Az elmúlt évek során egyszer sem érintettük a +nyolcak+ témáját senkivel sem" - hangoztatta Lavrov. Hozzátette: nem Moszkva miatt történt, hogy "a nyugati kollégáknak váratlanul eszükbe jutottak a +nyolcak+".

"Oroszország senkit semmire nem kért meg, és nem fordult kéréssel senkihez, és nem is szándékozik így tenni. Az élet messze továbblépett" - hangsúlyozta az orosz diplomácia vezetője, rámutatva, hogy Moszkva nem tér ki a kapcsolatfelvétel elől, és aktív az olyan nemzetközi formátumokban, mint a G20 vagy a BRICS csoport, a Sanghaji Együttműködési Szervezet vagy az ENSZ.

A legfejlettebb gazdaságú országok - az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán - által 1976-ban megalakított G7 csoportba 1997-ben felvették Oroszországot, majd a nyolctagúvá bővült együttműködésből 2014-ben kizárták a Krím félsziget elcsatolása és a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozás nyomán.

Oroszország visszavételét és a csoport nyolctagúvá való visszabővítésének gondolatát Donald Trump amerikai elnök immár második éve pedzegeti. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a G7 csoport biarritzi tanácskozásán Giuseppe Conte távozó olasz miniszterelnökön kívül senki sem támogatta az ötletet. Abe Sindzó japán kormányfő semlegesen viszonyult Trump felvetéséhez a The Guardian című brit laphoz kiszivárgott információk szerint, a többiek pedig elutasították azt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy vélekedett, hogy a G7 csoport országainak konszenzusa nélkül, egyetlen ország meghívása alapján lehetetlen visszatérni a nyolcas felálláshoz. Mint mondta, Moszkva nem kívánja senkire ráerőltetni a visszatérését.

Kérdésre válaszolva elvetette azt a felvetést, hogy Trump részéről "provokáció" lett volna az a bejelentés, miszerint Oroszországot is meg kellene hívni a csoport jövő évi - egyesült államokbeli - csúcstalálkozójára. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök a kapcsolatok javításának híve a G7 csoport minden tagjával, amelyek közül többel Oroszországnak "pozitív" a viszonya. A szóvivő ilyen országként nevezte meg Japánt, Olaszországot, Franciaországot és Németországot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!