Lavrov: Moszkvát aggasztja az ukrán ellenzéknek a Steinmeier-formula elfogadására adott reakciója

Külföld, 2019.10.02

Oroszországot óvatosságra inti néhány ukrán politikai erőnek a Steinmeier-formula egyeztetett értelmezésére adott reagálása és az a követelése, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök adjon magyarázatot a német elnökről elnevezett javaslat elfogadására  - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a Valdaj nemzetközi vitaklub Szocsiban megtartott tanácskozásán.

"A kijevi reagálás engem természetesen óvatosságra intett" - mondta Lavrov, rámutatva hogy Petro Porosenko volt elnök és más ellenzéki politikusok élesen támadták a Steinmeier-formulának az ukrán törvényalkotás számára egyeztetett értelmezéséről kedden a háromoldalú kapcsolattartó csoport és a délkelet-ukrajnai szakadár területek képviselő által Minszkben aláírt megállapodást.

"Ez a formula csaknem négy éve ismert. Ezt követően a normandiai formátumnak mind a legfelső, mind a miniszteri, mind pedig szakértői szintjén minden alkalommal megerősítették. Egyszerűen nem tudták papíron rögzíteni - fejezte ki csodálkozását a megállapodás által Kijevben kiváltott felzúduláson Lavrov.

A Donyec-medencében megtartandó választások és a szakadár területek különleges státusa bevezetésének képletéről szóló megállapodás ténye azért lényeges, mert a Kreml korábban a Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tervezett csúcstalálkozóján.

A Steinmeier-féle forgatókönyv értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ törvényesnek minősíti és kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

Ukrán ellenzéki politikusok egyebek között azt állították, hogy a Steinmeier-formula elfogadhatatlan Kijev számára, fenyegetést jelent az ukrán nemzetbiztonságra és területi épségre nézve. Volt, aki árulást emlegetett, Porosenko szerint pedig a szakadár területeken való szavazás és a rendkívüli státus megadásának képletét a Kremlben dolgozták ki és az az orosz érdekeket szolgálja.

Lavrov elmondta: Moszkva figyelmét nem kerülte el, hogy a kapcsolattartó csoport külön lapokon írták alá a Steinmeier-formulát.

"Nyilvánvaló, hogy van aki méltóságon alulinak érzi aláírását a többi részvevő aláírása mellé helyezni, noha a minszki megállapodásokon valamennyi aláírás egy lapon szerepel" - mondta.

Az orosz diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy Zelenszkij elnök tarja magát a minszki megállapodások iránti elkötelezettségéhez és nem engedi meg azok revízióját. Azokkal a kijelentésekkel kapcsolatban, hogy a fehérorosz fővárosban megkötött egyezségek végrehajtását pontosító Steimeier-formula elfogadása kapituláció lenne, Lavrov emlékeztetett rá, hogy a megállapodásokat Porosenko írta alá.

A Steinmeier-formuláról való megállapodást egyébként szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője és Valenytina Matvijenko, az orosz felsőház elnöke is pozitív lépésként értékelte.

A Steinmeier-formula névadójának szándéka szerint a délkelet-ukrajnai válság politikai rendezését szolgáló minszki megállapodások végrehajtásának konkretizálását szolgálja. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is jóváhagyott minszki megállapodások előírják az ukrán kormányerők és a délkelet-ukrajnai szakadár területek fegyveresei közötti fegyvernyugvást, a nehézfegyvereknek a demarkációs vonaltól való visszavonását, amnesztia kihirdetését, a gazdasági kapcsolatok helyreállítását, valamint Ukrajna alkotmányának a decentralizálást célzó és a Donyec-medence egyes területeinek különleges jogálláshoz vezető reformját.

Vita tárgyát képezi a felek között egyebek között az orosz-ukrán határ nyugati oldalán az ukrán ellenőrzés visszaállítása. Ennek Ukrajna szerint haladéktalanul, Oroszország és a szakadárok szerint viszont csak a Donyec-medencében megtartandó választások után kell megtörténnie. Bonyolítja a képletet, hogy Oroszország orosz állampolgársággal látja a szakadár területek lakosságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!