Lavrov: nem lesz orosz hadgyakorlat a NATO határai közelében a világjárvány alatt

Külföld, 2020.05.19

Oroszország nem tervezi, hogy hadgyakorlatot tartson a NATO határainak közelében, amíg a Covid-19-világjárvány tart - jelentette ki az orosz külügyminiszter újságíróknak, miután videokonferencia keretében tárgyalt a Balti-tengeti Államok Tanácsa tagállamainak többi külügyminiszterével.

"A koronavírus-fertőzés idejére katonáink bejelentették, hogy csökkentik a hadgyakorlatok méreteit és nem terveznek hadgyakorlatot az észak-atlanti szövetség határai közelében" - közölte Szergej Lavrov.

Donald Trump amerikai elnöknek arra a kijelentésére reagálva, hogy az Egyesült Államok mindenkiénél gyorsabb, "hiperszuper" rakétát fejleszt, Lavrov azzal vádolta meg Washingtont, hogy a hadászati stabilizálás helyett a nagyhatalmak közötti stratégiai versengésre, a szembenállás koncepciójának megszilárdítására törekszik.

Közölte, hogy közte és a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter között létrejött megállapodás alapján Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes és Marshall Billingslea amerikai elnöki fegyverzetügyi megbízott videokonferencia keretében tárgyal majd hadászati kérdésekről.

Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok valóra válthatná a Németországban állomásoztatott nukleáris fegyverei Lengyelországba való átcsoportosításra vonatkozó elképzeléseket. Lavrov a varsói amerikai nagykövet, Georgette Mosbacher Twitter-bejegyzését kommentálta így, amelynek értelmében Washington németről lengyel területre telepítheti át atomfegyvereit.

Lavrov rámutatott, hogy ez a lépés az Oroszország és a NATO közötti 1997-es együttműködési és biztonsági alapszerződés megsértését jelentené. Megjegyezte, hogy az Európába akkreditált amerikai nagykövetek nemcsak a hazájuk álláspontjának adnak hangot, de szerinte diktálják is az őket fogadó országok álláspontját.

Az orosz-NATO-szerződésben az észak-atlanti országok megerősítették, hogy nem szándékoznak nukleáris fegyvert telepíteni az új tagállamok területére. Az orosz külügyminisztérium a nap folyamán a varsói amerikai nagykövet szavaira válaszul kiadott állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok azzal tudna hozzájárulni az európai biztonsághoz, ha Oroszországhoz hasonlóan saját területére szállítaná vissza nukleáris tölteteit.

Marija Zaharova külügyi szóvivő ezt megelőzően azt hangoztatta, hogy Mosbacher "gyakorlatilag ultimátumot intézett" Németországhoz az amerikai atomfegyverek ottani állomásoztatásának célszerűségéről kibontakozott vitára válaszolva.

Lavrov a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az Egyesült Államok hamarosan két repülőjárattal lélegeztetőgépeket küld Oroszországba. A miniszter szerint mind a korábban a tengerentúlra küldött orosz orvosi felszerelés, mind pedig az előkészületben lévő amerikai szállítmányok esetében "térítésmentes segélyről" van szó.

"Kifizettük a saját szállítmányunkat és az amerikai fél is kifizeti a lélegeztetőberendezéseket" - mondta.

Lavrov szerint Trump "tiszta szívvel és őszintén" tett ajánlatott a segítségre Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kettejük telefonbeszélgetése során.

A Közvetlen Beruházások Oroszországi Alapja kedd este közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy maradéktalanul kifizette az április elején az Egyesült Államokba küldött humanitárius segélyt. Megerősítette, hogy az onnan érkező küldemény költségeit az amerikai fél állja.

A moszkvai amerikai nagykövetség a nap folyamán arról tájékoztatta az Intefax orosz hírügynökséget, hogy az Egyesült Államok segélyként 200 lélegeztetőgépet küld Oroszországnak. Ezek első, 50 darabos tétele kész a feladásra, és a külképviselet tájékoztatása szerint a többi 150-et is hamarosan összeszerelik és leszállítják.

Larov újságírói kérdésre válaszolva hangot adott meggyőződésének, hogy Északi Áramlat 2, Németország és egész Európa érdekeinek megfelelően, meg fog épülni. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a földgázvezeték körüli jogi bonyodalmak megoldása a gázár emelkedéséhez fog vezetni Európában.

Leszögezte, hogy Moszkva a vezeték ügyében nem fog nyomást gyakorolni Berlinre, ahogy azt Washington teszi. A tárcavezető arra utalt ezzel, hogy a német szövetségi hálózati ügynökség pénteken úgy határozott, nem tesz eleget a Nord Stream 2 AG kérésének és nem mentesíti a vezetéket az új európai uniós gázirányelv szabályai alól.

Az orosz diplomácia vezetője azt is elmondta, hogy a kollégáival folytatott videokonferencia során javaslatot tett a balti országok kormányfői találkozóinak felújítására. Ezeken szerinte ki kellene dolgozni egy új tízéves regionális együttműködési tervet és fel lehetne venni a napirendre a terrorizmus és a nemzetközi szervezett bűnözés elleni küzdelmet is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!