Lavrov provokációnak nevezte a koszovói akciót

Külföld, 2019.05.29

Provokációnak nevezte a koszovói akciót Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Ljubljanában Miro Cerar szlovén külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: azok, akik provokáltak, "karanténba zárnák" a Balkánt, úgynevezett "ütközőövezetet" állítanának fel Oroszországgal szemben. A NATO és az Európai Unió (EU) pedig hagyja ezt - tette hozzá.

Az orosz diplomácia vezetője kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Szlovéniában, ahol találkozott Borut Pahor szlovén államfővel és Marjan Sarec kormányfővel is.

Lavrov - mint mondta - a szlovén vezetőkkel folytatott tárgyalások során úgy érzékelte, hogy Szlovénia sem támogatja az ilyen nyugati magatartást.

Miro Cerar orosz kollégája kijelentésére reagálva elmondta: az európai perspektíva nagyon fontos a Nyugat-Balkán, így Koszovó jövőjét illetően is. Úgy értékelte: a keddihez hasonló akciók tovább veszélyeztethetik a párbeszédet Belgrád és Pristina között, növelhetik a feszültséget.

Kiemelte: Szlovénia fenntartja a rendszeres politikai párbeszédet Oroszországgal.

Szlovénia mint EU-tagállam és NATO-tag elkötelezett a stabilitás fenntartása mellett a nemzetközi közösségben, különös tekintettel a Nyugat-Balkánra - mondta Cerar, majd hozzátette: "ezért támogatjuk az Oroszországgal folytatott nyílt párbeszédet minden nemzetközi jelentőségű témában".

A koszovói elitrendőrség (Rosu) kommandósai kedden szervezett bűnözés gyanújával elfogtak Észak-Koszovóban 23 embert, főképp szerbeket és bosnyákokat, köztük rendőröket is. Megvertek és előállítottak egy orosz állampolgárt is, Mihail Krasznoscsokovot, aki az ENSZ ottani békefenntartó missziójának (UNMIK) tagjaként tartózkodik Koszovóban. Krasznoscsokovot a koszovói hatóságok Moszkva felszólítására még aznap szabadon engedték.

Az eset kapcsán Hashim Thaci koszovói elnök a szervezett bűnözés elleni harc támogatására szólított fel, míg Aleksandar Vucic szerb államfő teljes harckészültséget hirdetett ki, és közölte: ha szerbek is veszélybe kerülnek, Belgrád lépni fog.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!