Le Monde: a leszakadó Franciaország lázadt fel

Külföld, 2018.11.19

Nem Emmanuel Macron felelős azért, hogy Franciaország kettészakadt a globalizáció nyerteseire és veszteseire, de rosszul mérte fel ez utóbbiak mindennapi nehézségeit, amikor olajat öntött a tűzre az üzemanyag környezetvédelmi adójának megemelésével - írta hétfőn a Le Monde című napilap a hétvégén kezdődött lakossági tiltakozó mozgalomról.

A balközép lap kommentárja szerint a francia államfő az utakat blokkoló sárga mellényesek szavazataira soha nem számíthatott.

Szociológusok és politológusok az 1980-as évek közepe óta figyelmeztetnek arra, hogy a választási eredményekben visszatükröződik a globalizációba beilleszkedett nagyvárosok és azon perifériális Franciaország közötti szakadék, amely a munkahelyek megtartásáért küzd, amely elérhetetlen tömegközlekedéssel, ahol a közszolgáltatások egyre kevésbé vannak jelen, és ahol a választók egyre inkább elzárkóznak a politikától és tartózkodnak a választásokon.

"Ezért a helyzetért a köztársasági elnök nem felelős, de azzal, hogy a gázolaj adójának a benzin adójához való igazításáról döntött akkor, amikor az olajárak elszálltak a világpiacon, rosszul mérte fel azokat a mindennapi nehézségeket, amelyekkel állampolgáraink egy része küzd, és így felelősség terheli azért, hogy meggyújtotta a lángot" - hangsúlyozta kommentárjában Francoise Fressoz.

A szerző úgy véli, hogy "sürgősen csillapítani kell ezt a dühöt" egyértelmű közbiztonsági okokból, hiszen a tüntetéseknek már egy halálos áldozata és több mint ötszáz sérültje van, de választási megfontolásokból is, miután fél év múlva az európai parlamenti választások következnek.

A legrosszabb forgatókönyv az lehet, hogy azok a választók, akik az elmúlt években tartózkodtak, ezúttal azért fognak az urnákhoz járulni, hogy megbüntessék a kormányt. Ez esetben pedig az államfő által meghirdetett progresszió a nacionalistákkal szemben akkora csapást zenvedne, hogy Emmanuel Macron mandátumának második felére végleg rányomná a bélyegét - vélte a kommentár.

A Le Monde azt tanácsolja a kormánynak, hogy tűzoltásként próbálja lassabban és fokozatosan bevezetni a környezetvédelmi adót. Emmanuel Macronnak, aki elődeivel ellentétben nem kíván minden konfliktusnál meghátrálni és feladni a reformokat, muszáj megtartania a saját választóit is, akik elsősorban városban élő diplomások, a globalizáció nyertesei, vagyis annak a másik Franciaországnak a képviselői, amely nagyon érzékenyen viszonyul a klímaváltozáshoz. Miattuk nem hátrálhat meg a kormány és ezért nagyon kicsi a mozgástere: a lényeget tekintve nem engedhet, de meg kell ígérnie, hogy figyelmesebben meghallgatja azokat, akik szenvednek.

Az államfő az elmúlt hetekben folyamatosan elnézést kért a kormányzási hibákért, de ezzel láthatóan nem tudta meggyőzni a többséget - hangsúlyozta a lap, amely szerint a kormánynak muszáj a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést és a radikális Lázadó Franciaországot is támadnia, miután azok megpróbálják a tüntetőket maguk mellé állítani, és mert a legnagyobb veszély jelenleg az, hogy "a tiltakozók dühe a szélsőséges pártok üzemanyagává válik" - írta a Le Monde.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!