Leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek

Külföld, 2018.12.13

Leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek - derült ki a CVVM közvélemény-kutató intézet novemberben készített országos felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A hadseregben és a rendőrségben egyaránt a megkérdezettek 67 százaléka bízik, míg az egyházakban mindössze 25 százalék. Aránylag alacsony a civil szervezetekbe, a sajtóba és az internetbe vetett lakossági bizalom is.

A rendőrségbe vetett bizalom a felmérések 1994-es kezdete óta most a legmagasabb. Magas, 58 százalékos a bíróságokba vetett bizalom is.

A televízióba, rádióba, az írott sajtóba és az internetbe vetett korábbi magas bizalom 2011 óta mérsékelten, ingadozásokkal, de folyamatosan csökken. A rádiónak a megkérdezettek 48 százaléka, a televíziónak 40 százalék, míg az írott sajtónak 38 százalék hisz. Az internetet az emberek 39 százaléka kezeli hiteles forrásként.

Az egyházakba vetett bizalom már hagyományosan nagyon alacsony, jelenleg 25 százalékos. A CVVM elemzése szerint ez az utóbbi években valószínűleg összefügg az egyházi kárpótlással is, amelyet a csehek 75 százaléka ellenez.

A civil szervezeteknek a csehek 37 százaléka hisz, míg 53 százalék szerint ezek a szervezetek nem megbízhatóak. A CVVM úgy véli, hogy a bizalmatlanság növekedése összefüggésben van a szervezeteknek az utóbbi évek migrációs válságában játszott szerepével, amelyet a cseh lakosság bizalmatlansággal és aggodalommal szemlél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!