Lemond a lengyel bankfelügyelet hivatali visszaéléssel megvádolt elnöke

Külföld, 2018.11.13

Bejelentette lemondását kedden Marek Chrzanowski, a lengyel bankfelügyelet (KNF) elnöke, miután egy kereskedelmi bank tulajdonosa hivatali visszaéléssel vádolta őt meg, és egy hangfelvétellel alátámasztva ügyészségi bejelentést tett ellene. A lengyel főügyész közölte, hogy az ügyben nyomozást rendelt el.

Chrzanowski az után jelentette be távozását, hogy a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap keddi számában megírták: a hatodik legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosa, Leszek Czarnecki szerint a KNF elnöke idén márciusban bizonyos ellenszolgáltatás fejében a bankfelügyelet "jóindulatú hozzáállását" ígérte neki.

Az utóbbi időben nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló GNB tulajdonosának állítása szerint Chrzanowski azt javasolta, hogy cserébe a bank alkalmazzon egy általa megnevezett jogászt, akinek hároméves díja a Gazeta Wyborcza szerint mintegy 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forint) tenne ki. A Chrzanowskival folytatott beszélgetést a banktulajdonos rögzítette, s a hangfelvétel alapján ügyészségi bejelentést tett.

A lengyel bankfelügyelet elnöke a PAP hírügynökségnek nyilatkozva "kétségtelen provokációnak" nevezte a GNB tulajdonosa által megfogalmazott vádat. Lemondását azzal indokolta, hogy az állam érdekét szem előtt tartva, lehetővé akarja tenni az ügy alapos tisztázását. Közölte egyúttal, hogy jogi lépéseket tett az ő, valamint a KNF jó hírnevét szerinte sértő, hamis vádak miatt.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és főügyész rendkívüli sajtóértekezleten közölte, hogy nyomozást rendelt el az ügyben, s a KNF elnöke által a gyanú szerint elkövetett bűncselekményt előzetesen haszonszerzés céljából elkövetett hatásköri túllépésnek minősítik.

A nyomozás nagyon intenzív lesz, "nem leszünk tekintettel párttagsági igazolványra, befolyásokra, pozíciókra" - jelentette ki a főügyész.

Ziobro egyúttal arról is beszámolt: az ügyészség és a lengyel korrupcióelleni hivatal (CBA) már egy ideje eljárást folytat a Getin csoport ügyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!