Lemondana a cseh külügyminiszter, ha nem választják meg a CSSD alelnökévé

Külföld, 2019.02.19

A cseh külügyminiszter mérlegelni fogja távozását a kormányból, amennyiben a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) márciusi tisztújító kongresszusán nem választják meg a párt alelnökévé.

Tomás Petrícek a kongresszusi kudarcot úgy értékelné, hogy politikai elképzeléseinek a pártban nincs meg a szükséges támogatása.

"Amennyiben nem kapnám meg a szociáldemokraták támogatását, az azt jelentené, hogy politikámnak a pártban nincs olyan mértékű támogatása, amely feljogosítana a folytatásra" - mondta Petrícek kedden Prágában újságíróknak.

"Nem tudom, hogyan végződik a kongresszus, de a magam nevében elmondhatom, hogy kudarc esetén mérlegelni fogom maradjak-e a külügyminiszteri pozícióban" - szögezte le Petrícek, aki tavaly ősszel lett az Andrej Babis vezette kormány tagja. A 15 tagú kabinetben az ANO mozgalom tíz, a CSSD pedig öt tárcát vezet.

A Cseh Szociáldemokrata Párt, a kormánykoalíció kisebbik tagja tisztújító kongresszusát március első hétvégéjén tartják a kelet-csehországi Hradec Královében. A pártelnöki tisztségre az egyetlen jelölt Jan Hamácek jelenlegi elnök, a kormány első miniszterelnök-helyettese és belügyminiszter. Tomás Petrícek egyike az alelnökjelölteknek.

A kongresszuson beszédet mond Milos Zeman államfő, a párt egyik újraalapítója, aki az 1989-es rendszerváltás után a kilencvenes évek második felében elsőként alakított szociáldemokrata kormányt. Zeman gyakran nyilvánosan bírálja Petríceket, akinek miniszteri kinevezését is ellenezte.

Petrícek úgy véli, hogy a Cseh Szociáldemokrata Pártnak, ha vissza akarja szerezni korábbi támogatottságát, mihamarabb modern, a lakosság által jól érthető baloldali párttá kell átalakulnia, és a kormányban az eddiginél jóval erőteljesebben kell megjelenítenie a párt érdekeit és értékeit. A CSSD alelnökeként ezt kiemelt feladatának tekintené.

A Cseh Szociáldemokrata Párt korábban a legerősebb cseh politikai tömörülések közé tartozott. A legutóbbi, 2017 októberében tartott parlamenti választáson azonban a párt csak tíz százalék alatti eredményt ért el, és népszerűsége a kormánykoalíciós pozíció ellenére továbbra is alacsony.

Tomás Petríceknek az a véleménye, hogy a CSSD-nek csak akkor kell mindenáron megmaradnia a koalícióban, ha lehetősége lesz a szociáldemokrata célkitűzések teljesítésére. "A kormánykoalíciós együttműködésnek csak akkor van értelme, ha ezt sikerül az ANO-val is megértetnünk" - szögezte le a külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!