Lemondott a bukaresti kormány európai projektekért és beruházásokért felelős minisztere

Külföld, 2022.04.06

Korábbi ígéretét betartva lemondott szerdán a bukaresti kormányban betöltött európai projektekért és beruházásokért felelős miniszteri tisztségéről Dan Vilceanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt főtitkára.

Sajtóértekezletén Vilceanu elmondta: mandátumának négy hónapja alatt Romániának még 1,7 milliárd eurónyi uniós támogatást sikerült lehívnia a 2014-2020-as költségvetési ciklusban rendelkezésére bocsátott 48 milliárd euróból, az abszorpciós ráta így elérte a 68 százalékot. A miniszteri tisztségből történő távozását Vilceanu azzal indokolta, hogy a kormányzati munkához összetartás és kölcsönös bizalom szükséges, amely szerinte már nincs meg ebben a csapatban.

Vilceanu múlt héten a PNL-ben betöltött főtitkári tisztségéről is lemondott. Távozása a jobbközép kormánypárton belüli hatalmi átrendeződés része: Vilceanu ugyanis a PNL elnöki tisztségéről lemondatott Florin Citu legfőbb bizalmasának számított, és a Citu ellen lázadó liberálisok tőle is megvonták a bizalmat. Citu múlt szombaton mondott le a PNL elnöki tisztségéről.

A liberálisok vasárnapra hívták össze rendkívüli tisztújító kongresszusukat.

A várakozásoknak megfelelően szerdán Nicolae Ciuca miniszterelnök bejelentette, hogy megpályázza a PNL elnöki tisztségét. Jelenleg a kormányfő számít a PNL legnépszerűbb politikusának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!