Lemondott a román választási hatóság nepotizmussal vádolt elnöke

Külföld, 2023.01.11

Lemondott a román állandó választási hatóság (AEP) élén betöltött elnöki tisztségéről Constantin-Florin Mituletu-Buica szerdán, miután a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló feddhetetlenségi ügynökség (ANI) nepotizmussal vádolta.

Az ANI hétfőn közölte, hogy érdekellentét miatt tett feljelentést Mituletu-Buica ellen a legfőbb ügyészségen, amiért az AEP tanácsadóként alkalmazta sógornőjét a hatóság alelnökének irodájában. Mituletu-Buica akkor tagadta, hogy visszaélt volna hatalmával, és úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékában lemondani.

A Digi24 hírtelevízió szerint a kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával megválasztott tisztségviselő végül a PSD nyomásának engedve nyújtotta be mégis lemondását.

A parlament két házához szerdán eljuttatott nyilatkozata szerint Mituletu-Buica február 13-i hatállyal távozik az állandó választási hatóság éléről.

A választások közötti időszakban az AEP ellenőrzi, hogy a politikai pártok törvényesen költik-e el a számukra mandátumarányosan kiutalt költségvetési forrásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!