Lemondott az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetője

Külföld, 2019.09.27

Benyújtotta lemondását Olekszandr Daniljuk, a befolyásos, közvetlenül az ukrán államfő alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára - hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán elnöki hivatal a Facebookon.

A lemondólevelét a tisztségviselő Volodimir Zelenszkij elnöknek címezve írta meg, még mielőtt az ukrán államfő elutazott New Yorkba, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakára. Pénteken Daniljuk is megerősítette a Facebookon lemondásának hírét. Szavai szerint hivatalában marad Zelenszkij döntéséig.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint Daniljuk az egyik esélyes jelölt Ukrajna washingtoni nagyköveti posztjára. Az ukrán elnök amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal folytatott, nagy vihart kavart júliusi telefonbeszélgetésében említette, hogy Kijev egyesült államokbeli nagykövetét egy "nagyon hozzáértő és tapasztalt emberre cseréli, aki keményen dolgozik majd a két ország közeledésén" - emlékeztetett a hírportál.

Az Ukrajinszka Pravda meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy Daniljuk Andrij Bohdannal, az elnöki hivatal vezetőjével keveredett konfliktusba, és ez áll felmondása hátterében. Állítólag kifogásolta Bohdan "vezetési stílusát", míg róla azt beszélik az elnöki hivatalban, hogy gyenge, eredménytelen, ráadásul intrikus menedzser. Kockázatosnak tartanák nagyköveti kinevezését is.

Daniljukot május 22-én nevezte ki Zelenszkij az RNBO vezetőjének. A politikus 2016 áprilisától 2018 júniusáig pénzügyminiszter volt Petro Porosenko elnöksége alatt Volodimir Hrojszman kormányában. A miniszterelnök menesztette, miután konfliktusba keveredtek egymással.

Daniljuk volt az egyik értelmi szerzője 2016-ban az Ihor Kolomojszkij oligarcha - Zelenszkij volt üzleti partnere - részleges tulajdonában lévő Privatbank államosításának, amelyet egy kijevi bíróság idén jogellenesnek minősített.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!