Lengyel bíróságok - Varsó szerint a lengyel szabályozás nem tér el az unióstól

Külföld, 2021.03.31

A bíróságok működéséről szóló, amúgy a tagállami hatáskörbe tartozó lengyel jogi előírások nem térnek el az Európai Unióban (EU) alkalmazott szabályzástól - hangsúlyozta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, reagálva az Európai Bizottság által e témakörben szerdán kezdeményezett újabb eljárásra.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán közölte, hogy az EU Bíróságához fordul "a lengyel bírák függetlenségének védelme érdekében", és a testülettől az ideiglenes intézkedések meghozatalát is kérte, mely intézkedések keretében felfüggesztenék a lengyel igazságügyi reform keretében létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamaráról szóló egyes törvényi előírásokat.

Az igazságügyet érintő szabályozás a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik - reagált az EB lépésére a Twitter közösségi portálon írt bejegyzésében a lengyel kormányszóvívő, hivatkozva a lengyel alkotmányra, valamint az EU alapszerződéseire.

Piotr Müller hangsúlyozta: az EB indítványának nincs jogi és érdemi alapja.

Az EB tavaly januárban is kezdeményezte a lengyel fegyelmi kamara felfüggesztését az uniós bíróságnál, tavaly áprilisban pedig elindította a kamara működését szintén érintő kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli testület kifogásolja, hogy a 2020 elején Lengyelországban hatályba lépett, a kamaráról szóló előírások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik "a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet" folytatnak.

A EU Bírósága tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését, a varsói kormány ennek nyomán a lengyel alkotmánybírósághoz fordult, kérve a testület véleményét arról, vajon az EB jogosult-e az olyan előzetes intézkedések elrendelésére, mint amilyen Lengyelországra vonatkozóan született.

Hétfőn az EU Bíróságának egy másik, március eleji döntése kapcsán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy újabb, a lengyel alkotmányos jog és az uniós jog közötti hierarchiára vonatkozó indítványt nyújtott be a varsói alkotmánybírósághoz. A taláros testület az utóbbi években hozott döntéseiben a lengyel jog elsőbbségét állapította meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!