Lengyel-brit vita alakult ki egy angliai kórházban fekvő, kómába esett lengyel férfi miatt

Külföld, 2021.01.19

A varsói belügyminisztériumi kórházba szeretné átszállítani a lengyel egészségügyi minisztérium azt az angliai kórházban ápolt, kómában lévő lengyel férfit, akit az orvosok lekapcsoltak a mesterséges táplálásról, de a brit bíróság nem engedélyezi a szállítást - jelentette kedden a lengyel sajtó.

A lengyel médiában nagy visszhangot keltő eset kapcsán közéleti személyiségek - írók, újságírók, tudósok - is szerepet vállaltak, a férfi érdekében aláírásgyűjtést kezdeményeztek a wpolityce.pl hírportál közvetítésével. Felhívásukban a tízegynéhány éve Nagy-Britanniában élő középkorú lengyel férfi Varsóba szállítását sürgetik.

A személyiségi jogok védelme miatt csak R.S.-ként ismert páciens tavaly novemberben mintegy háromnegyed órás szívleállás következtében súlyos agysérülést szenvedett, azóta egy plymouthi kórházban kezelik. Orvosai állapotát gyógyíthatatlannak minősítették, diagnózisuk alapján bírósági engedélyt is kaptak ahhoz, hogy a beteget lekapcsolják a mesterséges táplálásról.

Lengyelországi beszámolók szerint viszont a beteg önállóan lélegzik, pislog, ha megszólítják, tekintetével követi látogatóit, és érzelmileg is reagál. Anyja és testvérei ellenzik, hogy lekapcsolják a mesterséges táplálásról. Felesége viszont, aki szerint férje jelenlegi állapotában nem szeretné, hogy életben tartsák, valamint gyermekei is elfogadták a brit orvosok döntését. Többi hozzátartozója azonban azzal érvel, hogy a férfi gyakorló katolikusként kiállt az élet védelme mellett a fogantatástól kezdve a természetes halálig.

A hazaszállításban felajánlotta segítségét a lengyel külügyminisztérium, amely támogatta a hozzátartozóknak az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott panaszát is. A strasbourgi testület azonban a múlt héten elutasította a beadványt.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter már korábban készségét fejezte ki a hazaszállítás megszervezésére, a varsói belügyminisztériumi kórház kész folytatni a beteg ápolását.

A brit bíróság a hazaszállítás megtiltását azzal indokolta, hogy az utazás a beteg halálának súlyos kockázatával járna, ami - érvelése szerint - jobban sértené emberi méltóságát, mint a mesterséges táplálásról való lekapcsolás és a halál bekövetkeztéig nyújtandó palliatív gondozás.

Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal külügyekben illetékes miniszteri rangú tisztségviselője, aki hétfő este a varsói brit nagykövettel tárgyalt, Twitter-bejegyzésében "nehéznek" minősítette a beszélgetést. Hétfő este az illetékes brit bíróság jóváhagyta a plymouthi kórház kérelmét, hogy a lengyel konzul ne látogathassa a beteget.

A kómában lévő betegek ápolása Lengyelországban fontos témának számít többek között a varsói Budzik (Ébresztőóra) nevű alapítványi gyermekkórház révén, amelyben hétéves fennállása alatt 77 beteg gyermek ébredt fel a kómából. A kelet-lengyelországi Olsztynban 2016 óta az orvosi egyetem mellett működő hasonló központban pedig 2019 elejéig 15 felnőtt beteg tért magához a kómából.

Wojciech Maksymowicz, a Budzik klinika felügyelő bizottságának tagja, neurológus professzor, parlamenti képviselő az interia.pl lengyel hírportálon hétfőn közölte, hogy az intézmény szintén kész befogadni a beteget.

"Ez az ember él, és önállóan lélegzik, (...) ilyen helyzetben meg kell próbálni a hazaszállítást, amely orvosi szempontból nem jelent problémát" - jelentette ki, emlékeztetve, hogy a klinika nemrég Hollandiából is sikeresen hazaszállított egy kómában lévő lengyel beteget.

Stanislaw Gadecki, a lengyel püspöki konferencia elnöke hétfőn Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az angliai és walesi püspöki konferencia elnökének közbenjárását kérte "a gyakorlatilag éhhalálra ítélt" férfi életének megmentéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!