Lengyel EU-ügyi miniszter: Varsó kész a párbeszédre a helyreállítási terv részletkérdéseiről

Külföld, 2022.11.08

A koronavírus-járvány utáni újjáépítésre szánt uniós helyreállítási terv elszámolásának részletkérdéseit illetően Varsó kész arra, hogy további párbeszédet folytasson Brüsszellel, de nem mond le a szuverenitás elveiről - jelentette ki kedden Szymon Szynkowski vel Sek lengyel EU-ügyi miniszter.

Az október közepén beiktatott új EU-ügyi miniszter a szerdán esedékes brüsszeli tárgyalásai kapcsán nyilatkozott az i.pl hírportálnak, amely a PKN Orlen lengyel állami üzemanyag-szolgáltató nagyvállalat tulajdonában levő Polska Press csoport része.

Szynkowski vel Sek elmondta: Brüsszelben az Európai Bizottság (EB) "magas szintű" képviselőivel folytat tárgyalásokat, amelyek során kész a párbeszédre. Aláhúzta azonban: a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben Lengyelország természetesen ragaszkodik az elvek betartásához.

"A szuverenitási elvek változatlanok, semmiképp sem lehet szó semmilyen engedményről" - húzta alá a miniszter. Egyúttal hozzátette: "Az inkább részletjellegű kérdésekben, amelyek egyes elemek pontosítását, illetve tisztázását illetik, természetesen rugalmasak vagyunk és nyitottak a párbeszédre". Ez viszont "semmilyen módon nem sértheti" a kormánypárti program alapjait - hangsúlyozta.

Szynkowski vel Sek szerdai brüsszeli útját hétfőn Mateusz Morawiecki kormányfő jelentette be a lengyel helyreállítási tervről szóló újabb tárgyalási körként. Úgy látta: a napirenden szereplő uniós feltételek nagyrészt megvalósíthatók lennének, mindazonáltal szükség van annak megerősítésére, hogy Brüsszel majd "valóban betartja mindazt, amiben a tárgyalásokon megállapodtak".

A lengyel helyreállítási tervet idén júniusban az EB, majd az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta, a kifizetéseket viszont a tervben foglalt szükséges feltételek - úgynevezett mérföldkövek - teljesítéséhez kötik. Az első, a lengyel bírósági reformmal összefüggő mérföldkövek teljesítését azonban Varsó és Brüsszel egyelőre eltérően értelmezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!