Lengyel külügy: Czaputowicz a Szmolenszknél lezuhant gép roncsának visszaadásáról tárgyalt Lavrovval

Külföld, 2019.05.17

Az oroszországi Szmolenszknél 2010-ben lezuhant lengyel elnöki gép roncsának visszaadásáról tárgyalt pénteken Helsinkiben Szergej Lavrov orosz és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter - közölte a lengyel külügyi tárca.

Az Európa Tanács helsinki külügyminiszteri értekezlete alkalmával szervezett Czaputowicz-Lavrov találkozó első ilyen külügyminiszteri találkozó volt öt év óta.

A varsói külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint találkozó fő témája a szmolenszki géproncs visszaadása mellett szó volt a nemzetközi helyzetről, és az ukrajnai konfliktusról is. A géproncsot illetőn a két miniszter megegyezett abban, hogy a lengyelországi és az oroszországi nyomozás befejezése szempontjából fontos, hogy mindkét fél számára egyformán biztosított legyen a hozzáférés.

A közleményben idézett Czaputowicz szerint nem létezik semmilyen logikus magyarázat arra, hogy a lengyel repülőgép roncsát továbbra is Oroszország területén maradjon. A géproncs vizsgálata kulcsfontosságú a Lengyelországban folytatott nyomozásban, visszaadását még 2010 decemberében ígérte az akkori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev - áll a dokumentumban.

Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a géproncs visszaadását Oroszországtól. Moszkva ezt a hivatalosan a még mindig folyamatban lévő oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette függővé. Az Európa Tanács tavaly fogadta el a roncs visszaszolgáltatására felszólító határozatot.

Az oroszországi Szmolenszknél 2010. április 10-én történt, a lengyel politikai, katonai és szellemi elit 96 képviselője, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria életét követelő katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak, mindkét fél azonban lényegében emberi tévedésekre vezette vissza a történteket.

A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság 2016-ban új, még le nem zárt vizsgálatot indított. Ennek során arra jutottak, hogy a gépen - ismeretlen eredetű - robbanás történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!