Lengyel külügy: provokáció Moszkva jogsegélykérelme a szmolenszki katasztrófa kapcsán

Külföld, 2020.11.25

Provokációnak nevezte Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán azt, hogy a több lengyel jogsegélykérelmet korábban elutasító orosz főügyészség Varsóhoz fordult jogsegélykérelemmel a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa kapcsán folytatott eljárás keretében.

A lengyel diplomata az onet.pl lengyelországi hírportálnak nyilatkozva az orosz főügyészség aznapi közlésére reagált, hogy Varsótól annak a műholdas telefonbeszélgetésnek a leiratát igényelték, amelyet 2010-ben Lech Kaczynski akkori lengyel elnök ikertestvérével, Jaroslawval folytatott a kormánygép fedélzetéről, a gép lezuhanása előtt.

Az orosz kérést "nehezen lehet másképp értelmezni, mint egyfajta provokációként", politikai játszmaként - fogalmazott Szynkowski vel Sek, utalva arra, hogy Moszkva nem reagált sem az Európa Tanács 2018-as határozatára, melyben a Szmolenszknél lezuhant lengyel gép roncsának visszaadására szólították fel, sem a lengyel ügyészség több, a katasztrófa vizsgálatát illető kérésére.

Úgy vélte: Oroszország ma sok vonatkozásban nem tartja be a nemzetközi jogot, ami a 2010-es légikatasztrófa vizsgálatát is megnehezíti.

Annak kapcsán, hogy az orosz sajtó a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilapra hivatkozva idézte Wojciech Laczewski volt lengyel bíró állítását, miszerint ő ismeri a Kaczynski fivérek közvetlenül a katasztrófa előtt rögzített beszélgetésének tartalmát, Szynkowski vel Sek elmondta: "nem tulajdonítana túl nagy súlyt" a bíró hitelességének. Ezzel arra utalt, hogy Laczewski nevéhez az utóbbi években több botrány fűződött Lengyelországban.

A Laczewski által említett beszélgetésről a lengyel ügyészség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökségnek elmondta: az intézmény nincs birtokában egy ilyen beszélgetés hangfelvételének, illetve leiratának.

Varsó a Lech Kaczynski elnök, valamint a fedélzeten lévő többi 95 ember halálával végződő tragédia óta többször is felszólította Moszkvát a repülőgép roncsainak visszaszolgáltatására, Oroszország azonban ezt mindeddig nem tette meg, az ügyben máig nem lezárt orosz ügyészségi eljárásra hivatkozva. Tavaly azonban két alkalommal Moszkva lehetővé tette, hogy a roncsot a helyszínen, orosz szakértők jelenlétében a lengyel ügyészség képviselői megvizsgálják.

A légikatasztrófa okai máig tisztázatlanok, a 2011-ben közzétett jelentésekben az orosz és a lengyel nyomozó hatóságok eltérő részeredményekre jutottak, bár lényegében egyaránt emberi hibákra vezették vissza a történteket.

A jelenlegi lengyel kormány által felállított bizottság 2016-ban új, máig le nem zárt vizsgálatot indított. A testület egyelőre arra a következtetésre jutott, hogy a gépen - ismeretlen eredetű - robbanás történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!