Lengyel külügy: Szlavnyikava és más újságírók bebörtönzése a fehérorosz civil társadalomra mért csapás

Külföld, 2022.08.04

Békerették csütörtökön a lengyel külügyminisztériumba a fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét, tiltakozva Irina Szlavnyikava, a lengyel közszolgálati televízió munkatársa és más újságírók bebörtönzése miatt. A lépéseket a később kiadott közleményben a fehérorosz civil társadalomnak mért csapásnak nevezték.

A nagykövetségi ügyvivőnek átadott diplomáciai jegyzékben tiltakoztak az ellen is, hogy a fehérorosz hatóságok folytatják az újságírókkal és a civil társadalom képviselőivel szembeni megtorlást - olvasható a külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben.

A szélsőséges szervezet létrehozása és engedély nélküli tüntetéseken való részvétel vádjával szerdán öt év szabadságvesztéssel sújtott Szlavnyikava esete mellett a közleményben említették a július 13-án nyolc év börtönbüntetésre elítélt Katerina Andrejeva (Bahvalova) esetét is.

Mindkét újságíró a lengyelországi székhelyű, fehérorosz nyelvű Belsat televízió munkatársaként ismert. Szlavnyikava esetében a lengyel sajtó az újságíró ügyvédjére hivatkozva arról ír: ő az utóbbi években már nem a Belsat munkatársa, tíz éve a lengyel közszolgálati televíziónál (TVP) dolgozik.

A külügyi közleményben felidézik: politikai fogolynak számít a jelenleg több mint 1250, Fehéroroszországban bebörtönzött ember, köztük 29 újságíró, beleértve a tavaly márciusban letartóztatott Andrzej Poczobut újságírót, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) elnökségi tagját is.

A külügyi tárca szorgalmazza, hogy a fehérorosz hatóságok szüntessék be az újságírók, a lengyel kisebbségi képviselők, valamint a polgári társadalom más képviselői üldözését, és azonnal bocsássák szabadon az összes politikai foglyot.

A diplomáciai jegyzék átadását követően Lukasz Jasina, a lengyel külügyi tárca szóvivője újságíróknak elmondta: a fehérorosz ügyvivő "higgadtan tudomásul vette az elmondottakat, de országa belügyeibe történt beavatkozásnak minősítette őket".

Jasina aláhúzta: a lengyel fél a nemzetközi színtéren más módon is törekedni fog arra, hogy elérje a Fehéroroszországban jogtalanul bebörtönzött lengyelek szabadon bocsátását.

Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka 2020 augusztusában nyerte el hatodik elnöki mandátumát. A választások tisztaságát sokan vitatták, és ez több hónapon át tartó tömegtüntetésekhez vezetett. A hatóságok több mint 35 ezer demonstrálót vettek őrizetbe, a rendőrség ezreket bántalmazott. A megtorló intézkedések között bezárták a legnagyobb független médiumokat, blokkolták a népszerű hírportálokat, újságíróknál tartottak házkutatásokat és médiamunkásokat vettek őrizetbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!