Lengyel tisztségviselő: őrizetbe vették a fehéroroszországi lengyel kisebbség újabb vezetőjét

Külföld, 2021.03.25

Őrizetbe vették Fehéroroszországban a lengyel kisebbség újabb képviselőjét, Andrzej Poczobut újságírót, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) elnökségi tagját - közölte csütörtökön a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk.

Poczobutot a hajnali órákban vették őrizetbe - írta Dworczyk Twitter-oldalán.

Az újságíró "évek óta harcolt a fehéroroszországi lengyelek jogaiért, a Lukasenka-rezsim részéről már sokszor érte üldöztetés" - idézte fel.

Dworczyk a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: nem hivatalos értesülései szerint a fehéroroszországi hatóságok Poczobutot a nemzetiségek közötti gyűlölet szításával akarják megvádolni, amiért hosszú szabadságvesztés járhat.

A fehéroroszországi médiában az utóbbi hetekben a lengyel kisebbség ellen irányuló kampány zajlik, olyan műsorokat sugároznak, amelyek célja a lengyelek és a fehéroroszok közötti feszültség gerjesztése. A lengyel kormány eltökélt szándéka, hogy a Fehéroroszországban élő lengyeleket érő üldöztetések témáját nemzetközi színtérre vigye - hangsúlyozta Dworczyk.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán ugyancsak bejelentette: a fehéroroszországi lengyelek ügyét felveti az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcsértekezletén. A miniszterelnök annak kapcsán nyilatkozott, hogy aznap tizenöt napos elzárásra ítélték a ZPB elnökét, Andzelika Boryst.

Az fehérorosz főügyészség csütörtökön közölte, hogy nemzeti és vallási gyűlölet szítása miatt indítottak büntetőjogi eljárást Andzelika Borys, a ZPB vezetője és több tagja ellen.

A közlemény szerint az eljárás alá vontak a nyugat-fehéroroszországi Hrodna városában és más térségbeli településeken "kiskorúak bevonásával szerveztek és rendeztek több törvénybe ütköző tömegrendezvényt, amelyen tisztelegtek a szovjetellenes bandák tagjai előtt, akik a nagy honvédő háború idején és utána raboltak, gyilkolták Fehéroroszország békés lakosságát, megsemmisítették vagyonukat".

A szóban forgó személyek cselekedetei a nácizmus rehabilitálását és a fehérorosz nép elleni népirtás igazolását szolgálták - írta a főügyészség.

A Radio Wnet nevű lengyel rádió csütörtök reggeli híradása szerint a ZPB hrodnai irodájában, valamint a szövetség tagjainak lakásán házkutatások zajlanak.

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes a Radio Wnet-nek elmondta: a lengyel diplomácia tiltakozik a minszki külügyminisztériumnál, a hrodnai lengyel konzul pedig támogatást nyújt a fehérorosz hatósági eljárások által sújtott lengyel aktivistáknak.

Március közepén a fehérorosz hatóságok letartóztatták a breszti lengyel iskola igazgatónőjét, Anna Paniszewát is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!