Lengyelország és a balti országok tiltakoznak a Molotov-Ribbentrop-paktum tervezett orosz átértelmezése ellen

Külföld, 2020.06.25

Tiltakoznak csütörtökön közzétett közös állásfoglalásukban a lengyel szejm és a balti országok parlamentjei külügyi bizottságainak elnökei az ellen, hogy az orosz alsóház (Állami Duma) vitára bocsátja a Molotov-Ribbentrop-paktumot elítélő 1989-es szovjet határozat érvénytelenítéséről szóló tervezetet.

A lengyel, észt, lett és litván bizottsági elnökök nyugtalanítónak nevezik az Alekszej Zsuravljov orosz parlamenti képviselő, a Kreml-barát Rogyina (Haza) párt elnöke által minap benyújtott tervezetet. Ennek értelmében az Állami Duma érvénytelenítené azt a határozatot, melyben 1989. december 24-én a Szovjetunió Népi Küldötteinek Kongresszusa elítélte a Molotov-Ribbentrop-paktum és más megállapodások aláírását a náci Németországgal.

A közös állásfoglalás szerint Zsuravljov kezdeményezése "a történelmi revizionizmus sajnálatos kísérlete". Az aláírók emlékeztetnek: az 1939 augusztusában kötött Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradékának következtében a balti országok elveszítették függetlenségüket, Lengyelországot felosztották a hitleri Németország és a Szovjetunió között, a paktum közvetlen előzménye volt a második világháború kitörésének, és következményeként a közép-európai országok több évtizedre elveszítették szuverenitásukat.

Az orosz tervezet rehabilitálja a totalitarista, birodalmi politikát, kísérletet tesz a kisebb szomszéd országok elleni erőszakon alapuló nemzetközi kapcsolatok igazolására, ily módon "rendkívül veszélyes", mivel megerősíti az Oroszországi Föderáció Ukrajnával, Georgiával és Moldovával szemben folytatott eddigi politikáját, valamint utat nyit a nemzetközi jog további, a szomszéd országok függetlenségét és szuverenitását veszélyeztető megsértéséhez - áll a nyilatkozatban.

A dokumentumot jegyző bizottsági elnökök arra hívták fel az Állami Duma képviselőit, hogy mondjanak le a Zsuravljov-tervezet további megvitatásáról, és törekedjenek a kölcsönös bizalom és a jószomszédi kapcsolatok megújítására térségünkben. Reményüket fejezik ki, hogy a mai orosz képviselők nem kisebb bölcsességet és bátorságot fognak tanúsítani, mint 1989-es elődeik.

Varsó múlt héten a Nyugat ellen következetesen folytatott információs háború elemének nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnök által jegyzett terjedelmes, szintén a második világháború előzményeiről - ezúttal az 1938-as müncheni francia-brit-német-olasz paktumról - szóló cikket. A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője szerint Moszkva az utóbbi időben a Szovjetunió történelmének "tisztára mosására", Joszif Visszarionovics Sztálin szovjet és Adolf Hitler náci német diktátor együttműködésének a köztudatból való kitörlésére törekszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!