Lengyelország megerősíti a Kalinyingrádi területtel közös határszakasz védelmét

Külföld, 2022.10.25

Várható migrációs nyomás miatt Lengyelországnak meg kell erősítenie a Kalinyingrádi területtel közös határszakasz védelmét - jelentette be kedden Krzysztof Sobolewski, a legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság főtitkára.

Sobolewskitől azt kérdezték a lengyel közszolgálati rádió reggeli műsorában, várható-e, hogy ázsiai, illetve afrikai migránsok a Kalinyingrádi terület nevű orosz exklávé irányából megostromolják Lengyelország határát? Egyes elemzések szerint ugyanis az orosz hatóságok támogatásával nagyobb migránscsoportok érkezhetnek a közös határhoz.

Lengyelország felkészült egy ilyen forgatókönyvre - válaszolt Sobolewski. Felidézte: tavaly a lengyel-fehérorosz határon tapasztalt migrációs nyomás "nem hozta meg a várt eredményt, legalábbis nem olyat, amilyenre Putyin és Lukasenka számított".

Sobolewski egyúttal kijelentette: feltehetőleg "nem lesz nyugalom a lengyel-fehérorosz határszakaszon sem", ugyanis a jelzések szerint ott is újból megjelentek nagyobb migránscsoportok.

"A határon folytatódik a hibrid háború, tudatában kell lenni annak, hogy ebben az ukrajnai orosz agresszió tükröződik " - húzta alá a politikus. "Mindenki, aki ismeri az orosz katonai doktrínát, tökéletesen tudja, hogy Ukrajna csak egy közbülső szakasz" - fűzte hozzá.

A lengyel határőrség adatai szerint tavaly a lengyel-fehérorosz határon 39 714 határsértési kísérletet regisztráltak, míg egy évvel korábban mindössze 88-at. Ez év eleje óta több mint 10 600 határsértési kísérletet tartanak számon, ebből októberben több mint 1700-at, ami meghaladja az előző hónapok számait.

Sobolewski a keddi interjúban hangsúlyozta: Lengyelországnak fokoznia kell erőit a Kalinyingrádi területtel közös határon is. Hozzátette: megfontolandó az adott határszakaszon a fehérorosz határon létesített akadályokhoz hasonló határvédelmi eszközök telepítése.

A lengyel-fehérorosz határon nyáron fejezték be a 186 kilométer hosszú acélkerítés építését. A kerítés mentén, valamint a Bug határfolyónál - összesen 202 kilométer hosszú szakaszon - ez év végéig elektronikus riasztórendszert is felszerelnek.

Augusztusban Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője már bejelentette, hogy a riasztórendszert a 210 kilométer hosszú, Kalinyingrádi területtel közös határszakaszra is kiterjesztik, a munkálatokat pedig még idén elkezdik. Miként azt Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes október elején közölte: a mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszerre már el is különítették a kellő összeget a jövő évi költségvetésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!