Lengyelországban vádat emeltek az egykori Tusk-kormány egyik minisztere ellen

Külföld, 2021.12.21

Lengyelországban és Ukrajnában tevékenykedő, szervezett bűnözői csoport irányítása miatt vádat emeltek Varsóban Slawomir Nowak, Donald Tusk egykori kormányának közlekedési minisztere ellen - közölte kedden a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info).

A varsói kerületi ügyészség összesen 17 bűncselekmény elkövetésével, ezen belül szervezett, nemzetközi, korrupciót gyakorló bűnözői csoport létrehozásával és irányításával vádolta meg Nowakot - közölte a TVP Info hírtelevízióval Aleksandra Skrzyniarz ügyészségi szóvivő.

A megvádolt miniszter Donald Tusk miniszterelnöksége (2007-2015) idején volt a lengyel kormány tagja, 2011 és 2013 között a közlekedési tárca élén állt. 2007 és 2009 között Tusk politikai kabinetjét irányította. A 2015-ös kormányváltás után 2016-tól 2019-ig az Ukravtodor ukrán közútkezelő hatóság vezérigazgatója volt.

A vádirat szerint az Ukravtodor főnökeként Nowak összesen több mint 6,1 millió zlotynak (mintegy 483 millió forint) megfelelő törvénytelen anyagi haszonra tett szert, vagy követelt előzetes ígéretként az ukrajnai közutak javítására kiírt közbeszerzési pályázatokban hozott döntésekért cserében.

Emellett a volt minisztert a bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásával is vádolják, csaknem 8 millió zloty (633 millió forint) értékben.

A lengyel miniszterelnök politikai kabinetfőnökeként, valamint közlekedési miniszterként Nowak a vádirat szerint legalább 320 ezer zloty (25 millió forint) kenőpénzt fogadott el azoktól, akik előnyös állásokhoz, illetve megrendelésekhez akartak jutni az állami vállalatoknál. Közvetített Gdansk kikötőváros egykori vezetése és egy építészeti cég között is, ennek fejében mintegy 760 ezer zlotyt (60 millió forint) fogadott el a vád szerint.

A Nowakot érintő ügyben 14 más személyt is megvádoltak, köztük három ukrán és egy török állampolgárt.

A lengyelországi eljárással párhuzamosan Ukrajnában is folyamatban van büntetőeljárás.

A vádemelést Marcin Kierwinski, a korábbi lengyel kormánypárt és jelenlegi fő ellenzéki erő, a Polgári Platform főtitkára "tisztán politikai ügynek" nevezte. "Meglátjuk, mit mond majd a bíróság" - nyilatkozott Kierwinski kedden a PAP hírügynökségnek.

Slawomir Nowakot tavaly júliusban tartóztatták le Lengyelországban, idén júliusban bírósági döntés alapján, óvadék fejében, kiutazási tilalom mellett hazaengedték az előzetes letartóztatásból. A volt miniszter szabadlábon védekezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!