Leonyid Szluckij az orosz liberális demokraták új vezetője

Külföld, 2022.05.27

Leonyid Szluckij parlamenti képviselőt, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnökét választották meg az április elején elhunyt pártalapító Vlagyimir Zsirinovszkij helyére pénteken az Oroszországi Liberális Demokrata Párt élére.

A Nyugat-ellenességéről és nacionalizmusáról ismert párt 34. rendkívüli kongresszusán egyhangúlag megválasztott Szluckij azt mondta, hogy a párt stratégiája a korábbi marad, de valamelyest módosulni fog. Elmozdulást ígért az emberek felé és erősödő szociális elkötelezettséget.

A politikus korábban átvette a parlamenti frakció irányítását is, amelynek élén 2011-től Zsirinovszkij állt. Az 51 éves Szluckij a közgazdaságtan doktora, a moszkvai Lomonoszov Egyetem politikatudományi kara nemzetközi kapcsolatok és integrációs folyamatok tanszékének vezetője. 1999 óta tagja a párt frakciójának.

2014 óta uniós és amerikai szankciókat vezettek be ellene, mert támogatta a Krím elcsatolását Ukrajnától. Szluckij egyébként tagja az Ukrajna elleni invázió utáni rendezésről tárgyaló hivatalos orosz delegációnak.

2018-ban újságírónők szexuális zaklatásával vádolták meg. A képviselő politikai "bérgyilkosságnak" nevezte a botrányt, az etikai házbizottság pedig nem talált kivetnivalót a magatartásában. Az eset azonban az egyik hivatkozási alapként szolgált annak megindokolására, hogy miért nem választották meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) alelnökévé 2019-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!