Letette a hivatali esküt Dominic Fritz, Temesvár német állampolgárságú polgármestere

Külföld, 2020.10.30

Letette pénteken a hivatali esküt Dominic Fritz, Temesvár német állampolgárságú polgármestere - közölte az Agerpres hírügynökség.

A temesvári városi tanács beiktatására, a megválasztott polgármester és képviselők hivatali eskütételére azt követően kerülhetett sor, hogy a bíróság elutasította a kifogásokat, és szerdán igazolta Dominic Fritz mandátumát.

Fritz megválasztását arra hivatkozva kifogásolták többen is a bíróságon, hogy a polgármester nem román állampolgár. A politikus az ítéletről szólva kijelentette: a közös Európa eszméje győzött, az az elv, hogy bármely európai polgár jelölt lehet a lakhelyéül választott településen. Úgy vélte: az ítélet azok a román állampolgárok számára is győzelem, akik Európa más országaiban telepedtek le, hiszen megerősíti, hogy részt vehetnek a közéletben, ott, ahol élnek.

Beiktatását követő beszédében Dominic Fritz azt mondta: a járvány legnehezebb időszakában veszi át a város vezetését, amikor fájdalmas döntéseket lehet hozni, de nem félti Temesvárt, hiszen a város lakói az egyéni felelősségérzetükkel, a közösségi szolidaritással és az újító szellemükkel a történelem során mindig képesek voltak jó választ adni a kihívásokra.

A más pártok színeiben a mandátumot nyert helyi képviselőkhöz szólva kijelentette: csak azért vannak versenyhelyzetben, mert a verseny biztosítja a fejlődést, de a harcot együtt kell vívniuk "a várost fertőző mindenféle vírusok ellen".

Az egyházak, a kultúra képviselői, a civil aktivisták, és a város életében aktív szerepet vállaló polgárok mellett a nemzeti kisebbségeknek is üzente, hogy Temesvárnak szüksége van rájuk.

A Németországban született, semmilyen romániai felmenővel nem rendelkező Dominic Fritz a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként nyerte meg a szavazatok 53,2 százalékával a temesvári polgármesterválasztást. A 27 tagú helyi tanácsban az USR 12, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilenc, és a baloldali pártok összesen öt mandátummal rendelkeznek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) - mely az elmúlt ciklusban két képviselővel volt jelen a tanácsban és alpolgármesteri tisztséget is kapott - idén nem sikerült átlépnie az öt százalékos választási küszöböt.

A 36 éves Dominic Fritz középiskolai tanulmányai után önkéntesként érkezett először Temesvárra. Megszerette a várost, ahol később szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet hozott létre. Megtanult románul, és lakást is vásárolt Temesváron. A Bánság fővárosában elindított projektjeire abban az időszakban is figyelt, amikor Horst Köhler volt német köztársasági elnök irodavezetőjeként dolgozott. A választási kampány idején közzétett videoüzenetében Horst Köhler látnoknak, kiváló menedzsernek és a politika megszállottjának nevezte egykori munkatársát. Elmondta: a politikában és a közigazgatásban eltöltött 40 éve alatt kevés olyan emberrel dolgozott együtt, aki annyira rátermett lenne a vezetői szerepre, mint Dominic Fritz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!