Lezárult a mentés a földrengés sújtotta Törökországban

Külföld, 2020.11.04

Lezárultak szerdán a múlt pénteki nagy erejű égei-tengeri földrengés mentési munkálatai a katasztrófa sújtotta nyugat-törökországi Izmir városában - közölte a török katasztrófavédelem (AFAD). A földmozgás halálos áldozatainak száma végül 116-ra nőtt, a sérültek száma több mint ezer.

A török hatóságok hozzákezdtek a romok eltakarításához.

A törmelékek alatt rekedt utolsó, 107. túlélőt, a hároméves Ayda Gezgint, kedden a mentési munkálatok 91. órájában sikerült felszínre hozni.

A pénteki földrengés közép-európai idő szerint 12 óra 51 perckor történt. Az AFAD 6,6-os erősségűnek, a török Kandilli megfigyelőállomás 6,9-esnek, az amerikai földtani intézet pedig 7-esnek mérte. A földmozgást - amelyet azóta több mint 1700 utórengés követett - Athéntől Isztambulig érezni lehetett, és kisebb szökőárt váltott ki.

A görögországi Számosz szigetén ketten vesztették életüket a katasztrófában, Törökországban szerdán 114-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Több mint ezren megsérültek, túlnyomó többségük szintén törökországi. A kis-ázsiai országban 137-en szorulnak továbbra is kórházi ellátásra.

A több mint négymillió lakosú Izmirben tizenhét épületnél kezdődtek mentési munkálatok. A túlélők utáni kutatásban mintegy nyolcezer ember és 25 keresőkutya vett részt.

Törökországban sok régi, valamint olcsó alapanyagból, esetenként illegálisan felhúzott épület található, amelyek nagy kockázatokat rejtenek magukban. Bár a hatóságok szigorítottak a szabályozásokon és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását, a török városok átalakulása és megújulása egyelőre lassan halad.

Törökország földtani törésvonalak találkozásánál fekszik, a területén gyakoriak a földrengések. 1999-ben két erőteljes rengésben mintegy 18 ezer ember vesztette életét az ország északnyugati részén. Görögországban szintén sűrűn fordulnak elő földmozgások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!