Lezuhant a román légierő egy MiG-21 Lancer vadászgépe és a keresésére küldött helikopter is

Külföld, 2022.03.02

Lezuhant szerda este a román légierő egy MiG-21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, és a fedélzetén lévő öt katona meghalt.

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a Mihail Kogalniceanu légi támaszpontról helyi idő szerint 19 óra 50 perckor felszállt vadászrepülőgép nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarról, és feltételezhetően lezuhant.

A bázisról a román légierő IAR 330 Puma helikoptere indult az esetlegesen katapultált pilóta keresésére, fedélzetén öt katonával. A helikopter 20 óra 44 perckor tűnt el a radar képernyőjéről miután a pilóta azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, és parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

Constantin Spinu, a MAPN szóvivője később közölte: megtalálták a lezuhant helikopter roncsait 11 kilométernyire a Kogalniceanu támaszponttól. A szóvivő megerősítette, hogy a fedélzeten lévő katonák egyike sem élte túl a balesetet. A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak.

A hírtelevíziók által megszólaltatott szemtanúk szerint havazás és ónos eső volt a térségben. Az Agerpres hírügynökség szerda este azt jelentette, hogy Konstanca megyében két megyei utat lezártak a forgalom elől, mivel a havazás és erős szél miatt nem lehetett az út jegesedését meggátolni.

Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába. Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!