Libanoni elnök: aláássa a nemzetközi jog alapjait a Golán feletti izraeli szuverenitás amerikai elismerése

Külföld, 2019.03.26

Aláássa a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitás amerikai elismerése az ENSZ szabályait és a nemzetközi jog alapjait - jelentette ki Michel Aoun libanoni elnök, amikor kedden Moszkvában fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz államfő.

A lépés miatt Aoun kifejezte az Izrael környezetében található országok aggodalmát a lépés miatt, és hangot adott reményének, hogy a kérdést hamarosan rendezni lehet. Noha Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzetesen közölte, hogy a Golán kérdése téma lesz a két elnök tárgyalásán, az ügyet Putyin nem hozta szóba a találkozó nyilvános szakaszában, és nem tett említést róla a kedden elfogadott, a Kreml honlapján közölt közös nyilatkozat sem, amely egyebek között a szíriai politikai rendezésnek, a terrorizmus elleni harcnak és a menekültek hazatérésének közös támogatásáról értekezik.

Peszkov Putyin és Aoun megbeszélését megelőzően ugyanakkor kijelentette, hogy a Golán-fennsík Izraelhez tartozásának Donald Trump amerikai elnök által történt elismerése "egyértelműen negatív következményekkel jár a közel-keleti rendezés és a szíriai politikai rendezés általános légköre szempontjából".

A nap folyamán korábban Aount fogadta Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke, aki rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Trump az ENSZ és a világszervezet Biztonsági Tanácsa megkerülésével hozott döntést a Golán-fennsík ügyében. Úgy vélekedett, hogy ez olyan helyzet kialakulásához vezethet, "amelyben mindenki mindenki ellen fog harcolni" és hogy az erősebb jogának uralma "a háborúhoz vezető egyenes út".

Az orosz házelnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy megsérti a párbeszéden alapuló államközi szerződéseket, amelyek feladata a béke és az egyensúly biztosítása lenne, és megismételte az orosz álláspontot, amely szerint az amerikai erők törvényellenesen tartózkodnak Szíria területén.

Vologyin javaslatot tett arra, hogy Bejrútba hívjanak össze nemzetközi konferenciát a szíriai menekültek ügyében. A libanoni elnök figyelmeztetett: hazájának rossz gazdasági helyzete arra ösztönözheti az ott tartózkodó 1,5 millió szíriai menekültet, hogy Európa felé vegye az irányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!