Libériában elkövetett emberiesség elleni bűntettekkel vádoltak meg egy férfit Párizsban

Külföld, 2018.09.07

Az 1990-es években Libériában elkövetett emberiesség ellen bűntettek és kínzások végrehajtásával vádoltak meg Párizsban egy férfit - közölték pénteken francia igazságügyi források.

A libériai származású holland állampolgárságú Kunti K-t kedden vették őrizetbe a Párizshoz közeli Bobignyban, ahol egy barátjánál bujkált.

A tájékoztatás szerint az 1974-ben született férfi a Charles Taylor volt libériai elnökkel szembenálló, három fegyveres csoportból álló Libériai Demokráciáért Egyesült Felszabadítási Mozgalom (The United Liberation Movement of Liberia for Democracy - ULIMO) parancsnoka volt a nyugat-afrikai ország első polgárháborúja idején. A párizsi ügyészségen indított vizsgálatban azzal gyanúsítják, hogy 1993 és 1997 között kínzásokat követett el, gyerekkatonákat használt, rabszolgaságra kényszerített másokat, valamint kannibalizmusért és gyilkosságokért is terheli a felelősség,

Eric Emeraux, az emberiesség elleni bűntettek, népirtások és háborús bűnök elleni franciaországi küzdelem központi hivatalának vezetője elmondta: a gyanúsított 2016-ban érkezett Franciaországba, korábban Hollandiában, majd Belgiumban élt.

A párizsi ügyészség a Civitas Maxima nevű civil szervezet 2018. július 23-án tett feljelentése alapján indított vizsgálatot a férfi ellen. A genfi székhelyű szervezet, amely az emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök áldozatait képviseli, nem kívánta kommentálni a hírt.

Libériában az 1989 és 2003 közötti polgárháborúban mintegy 250 ezren vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!