Líbia - Az orosz védelmi miniszter fogadta a líbiai kormányellenes erők parancsnokát

Külföld, 2020.02.19

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában fogadta Halífa Haftar tábornokot, a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnokát - közölte szerdán az orosz minisztérium.

A felek áttekintették a líbiai helyzetet. A kommüniké szerint "megerősítették, hogy végre kell hajtani a berlini rendezési konferencia határozatait".

Sojgu korábban két alkalommal, 2017 augusztusában és 2018 novemberében személyesen is találkozott Haftarral, 2017 januárjában és 2018 májusában pedig videokonferencia keretében tárgyaltak egymással. Az első videokonferencián Haftar a Szíriai küldetéséből hazatérő Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozó fedélzetéről vett részt.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti részt ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tavaly április óta folytat offenzívát Tripoli, a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette nemzeti egységkormány székhelye, Tripoli ellen. Az ENSZ adatai szerint az összetűzésekben több mint ezer ember halt meg.

Haftar erői elsősorban az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom, továbbá Oroszország és Franciaország támogatását élvezik, a tripoli kormány fő szövetségese pedig Törökország, Olaszország és Katar. Sajtóhírek szerint Törökország január óta többször is küldött Tripoliba, illetve Miszrátába fegyvereket és páncélos járműveket a Szarrádzs-kabinet erőinek támogatására.

A líbiai nemzeti egységkormány kedd este felfüggesztette részvételét a polgárháború lezárását célzó, az ENSZ égisze alatt folytatott genfi tárgyalásokon, miután rakétatalálatok érték a második számú tripoli kikötőt. Az LNA egy fegyvereket szállító török hajót vett célba al-Sáb kikötőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!