Líbia - Cavusoglu: Ankara és Róma továbbra is a tartós béke megteremtésén dolgozik

Külföld, 2020.06.19

Törökország és Olaszország továbbra is a tartós béke, valamint egy eredményes politikai rendezési folyamat megteremtésén dolgozik a polgárháború sújtotta Líbiában - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában olasz hivatali kollégájával, Luigi Di Maióval tartott sajtótájékoztatóján.

Olaszország meghatározó szerepet játszik Líbiában - mutatott rá Cavusoglu, majd köszönetet mondott Luigi Di Maiónak, amiért Róma egyensúlyra törekszik, és nem a líbiai ellenkormány oldalán harcoló Halífa Haftar tábornok csapatait pártolja, "mint némely európai uniós tagország", hanem a tűzszünet és a politikai rendezés megteremtésén fáradozik.

A török diplomácia vezetője jelezte: ezentúl ott akarják látni Olaszországot is a Líbiával kapcsolatos egyeztetéseken, amiről Oroszországot és más országokat is tájékoztattak. Rámutatott: "Olaszország jelentősen hozzá tud járulni ahhoz, hogy a fennálló problémák párbeszéd útján oldódjanak meg".

Cavusoglu egyúttal elmondta, hogy beszámolt olasz tárgyalópartnerének a török küldöttség szerdai tripoli látogatásáról, ahol az olajkitermelésről, beruházásokról és infrastrukturális újjáépítésről tárgyaltak a nemzetközileg elismert líbiai kormány tisztségviselőivel.

Luigi Di Maio felszólalásában aláhúzta: Olaszország tartós fegyvernyugvást akar elérni Líbiában, ezért olyan rendezési folyamatot támogat, amely az ENSZ égisze alatt valósul meg. Hangsúlyozta: ehhez szavatolni kell, hogy véget érjenek a csatározások, hogy a harcoló felek ne kapjanak újabb fegyvereket, a zsoldos katonák távol maradását, illetve a civilek védelme érdekében az aknák és az egyéb robbanószerkezetek hatástalanítását.

Az olasz külügyminiszter úgy vélte, hogy Líbiának már nem kéne fenyegetést jelentenie Európa és benne Olaszország számára. Luigi Di Maio elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a szemben álló felek hajlandóságot mutatnak arra, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljenek. A tárcavezető ezért sürgette, hogy az ENSZ minél hamarabb nevezze ki líbiai különmegbízottját.

Olaszországot - miként Törökországot - szoros történelmi és gazdasági kapcsolatok fűzik Líbiához. Róma az utóbbi évtizedekben több milliárd eurót fektetett be az észak-afrikai országban. 2017-től az egymást követő olasz kormányok a nemzeti egységkormánnyal, Haftar tábornokkal, valamint a dél-líbiai törzsekkel is együttműködtek az embercsempészek megfékezése érdekében. Ankara az ENSZ által elismert, Tripoliban székelő, Fájez esz-Szarrádzs vezette kormány erőit segíti koordinációs és képzési feladatokban.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Az eddigi tűzszüneti tárgyalások sorra zátonyra futottak.

A török külügyminiszter a sajtótájékoztatón ugyanakkor arról is beszélt, hogy Ankara a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő energiahordozók kiaknázását illetően is együtt akarnak működni Rómával. Az ügyben a tavaly novemberi török-líbiai megállapodás óta egyre nő a feszültség, miután Athén álláspontja szerint a két ország tengeri kizárólagos gazdasági övezeteinek határát kijelölő egyezmény tudomást sem vesz arról, hogy e határon helyezkedik el a Görögországhoz tartozó Kréta.

Cavusoglu felszólalásában jelezte azt is, hogy Törökország és Olaszország augusztusban tervezi újraindítani egymás között a menetrend szerinti légi járatokat, amelyeket az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt függesztettek fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!