Líbia - Fehér Ház: Donald Trump telefonon beszélt Haftar tábornokkal

Külföld, 2019.04.19

Donald Trump amerikai elnök még hétfőn telefonon beszélt Halifa Haftar líbiai tábornokkal - jelentette be a Fehér Ház pénteken.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump "terrorizmus elleni erőfeszítésekről" és a Líbiában megteremtendő békéről egyeztetett a tábornokkal, akinek harcosai az észak-afrikai ország keleti térségeit tartják ellenőrzésük alatt, és harcot folytatnak a nemzetközi közösség által elismert egységkormány és a főváros, Tripoli ellen.

"Az elnök elismerte Haftar hadseregtábornok jelentős szerepét a terrorizmus elleni harcban és a líbiai olajvagyon védelmében, és megvitatta a mindkettőjük által vallott elképzeléseket a líbiai átmenetről egy stabil, demokratikus politikai rendszerbe" - fogalmazott a rövid közlemény. A Fehér Ház további részleteket nem közölt a beszélgetés tartalmáról.

A líbiai konfliktusban az Egyesült Államok Haftar riválisait, azaz a tripoli egységkormányt támogatja. Ugyanakkor Haftar Tripoli ellen indított támadássorozata előtt - amerikai sajtójelentések szerint - az amerikai kormányzat tisztségviselői felvették a kapcsolatot e tábornokkal, jelezve neki: Washington azt szeretné, ha a tábornok szerepet vállalna Líbia jövőjének alakításában.

A Tripoli elleni támadás megindítása előtti napon John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó telefonon egyeztetett Haftarral, megpróbálva lebeszélni őt a támadásról. A hadúr mégis megindította az offenzívát, melynek leállítására Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilvánosan szólította fel őt. "A líbiai konfliktusnak nincs katonai megoldása" - nyilatkozta pár nappal ezelőtt az amerikai diplomácia vezetője.

Washington a Tripoli elleni offenzíva után bejelentette, hogy kivonta kis létszámú kontingensét az országból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!