Líbia - Haftar tábornokot fogadta az olasz miniszterelnök

Külföld, 2020.01.08

Olasz hírügynökségi értesülések szerint többórás egyeztetést tartott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Halífa Haftar tábornok, a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetője Rómában szerdán.

A római kormánypalotában rendezett találkozó részleteiről egyelőre egyik fél sem nyilatkozott, a sajtó is csak az utolsó pillanatban értesült Haftar tábornok érkezéséről.

Halífa Haftar azzal egy időben tartózkodott Rómában, hogy a nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetője Fájez esz-Szarrádzs Brüsszelben az EU intézményei vezetőivel tanácskozott.

Szintén sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte Fájez esz-Szarrádzsot is Rómába várta a szerda esti órákban. Ezt azonban a római miniszterelnöki hivatal nem erősítette meg, a líbiai kormány tagjai pedig úgy nyilatkoztak az AGI olasz hírügynökségnek, hogy Szarrádzs lemondta római látogatását éppen Haftár tábornok jelenléte miatt. Hozzátették, hogy a líbiai miniszterelnök sem tudott Haftar tábornok római útjáról.

A Conte-Haftar találkozó egyértelműen mutatja, hogy a római kormány nem akar kimaradni a líbiai helyzetről folyó nemzetközi egyeztetésből, és továbbra is kiváltságos partnere akar maradni az észak-afrikai országban szembenálló feleknek. Ehhez azonban Fájez esz-Szarrádzs jelenléte is elengedhetetlennek számított.

Luigi Di Maio külügyminiszter a kedden Brüsszelben - a Franciaországgal, Egyesült Királysággal, Németországgal - tartott megbeszélést követően Isztambulban a török külügyminiszterrel tárgyalt a líbiai helyzetről, majd Kairóba utazott tovább, ahol Ciprus, Görögország, Franciaország diplomáciai vezetőjével egyeztetett. Di Maio szerda este Algériában folytatja tárgyalásait.

Olasz lapkommentárok szerint a római kormány attól tart, teljesen kiszorul Líbiából, amelyhez szoros történelmi és gazdasági kapcsolatok fűzik. Róma az utóbbi évtizedekben több milliárd eurót fektetett be Líbiában. 2017-től az egymást követő olasz kormányok a nemzeti egységkormánnyal, Haftar tábornokkal, valamint a dél-líbiai törzsekkel is együttműködtek az embercsempészek megfékezése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!