TV műsor

Líbia - Lavrov a fegyveres konfliktus rendezéséről tárgyalt a tobruki parlament elnökével

Külföld, 2020.05.26

A líbiai konfliktus rendezéséről tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Agila Száleh Íszával, a Tobrukban székelő képviselőház elnökével - közölte kedden az orosz diplomáciai tárca.

A felek a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint egyetértettek abban, hogy a kelet- és a nyugat-líbiai katonai és politikai tábor közötti elhúzódó konfliktus erőszakos megoldásának nincs perspektívája, valamint abban is, hogy haladéktalanul konstruktív pátbeszédet kell kezdeni az összes líbiai politikai erő bevonásával.

Lavrov támogatásáról biztosította a líbiai parlementi elnök április 23-án bejelentett kezdeményezését, amely a katonai műveletek azonnali beszüntetésére és a Líbián belüli tárgyalások aktivizálására hívott fel, a problémák kompromisszumon alapuló megoldása és az egységes hatalmi szervek létrehozása érdekében. A felek emellett megvitatták a líbiai konfliktus rendezésének néhány nemzetközi aspektusát, egyebek között a berlini Líbia-konferencián elfogadott döntések és az azokat rögzítő ENSZ BT-határozat végrehajtását.

A Líbia fővárosában, Tripoliban működő egységkormányt a nemzetközi közösség elismeri, jóllehet ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halífa Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában. A tripoli egységkormányt Törökország katonailag támogatja, a kiterjedt kelet- és dél-líbiai területeket uraló Halífa Haftar tábornok pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Halífa Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította a parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereget Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!