Líbia - Mogherini a Sophia misszióról szóló döntés újragondolására szólította fel az EU tagállamait

Külföld, 2019.04.16

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője reményét fejezte ki kedden, hogy a tagállamok hamar újragondolják döntésüket a földközi-tengeri Sophia misszióról, amelyben nemrég felfüggesztették a hajók részvételét.

Federica Mogherini az Európai Parlament plenáris ülésének líbiai helyzettel kapcsolatos vitáján kiemelte, hogy a hajók járőrözésére szükség van az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve az észak-afrikai országgal szembeni fegyverembargó és az illegális kőolajexportra vonatkozó tilalom betartásának ellenőrzése érdekében.

Az EU-tagországok március végén hat hónappal meghosszabbították a művelet mandátumát, ugyanakkor az egyetértés hiánya miatt felfüggesztették a hajók járőrözését ameddig nem sikerül megoldásra jutni a kérdésben. A misszió így a légi támogatásra és a líbiai parti őrség kiképzésére korlátozódik.

A döntés még a líbiai fegyveres konfliktus kiújulása előtt született meg. Szakemberek szerint az észak-afrikai ország helyzetének elmérgesedéséhez a jövőben hozzájárulhatnak az illegálisan érkező fegyverek is.

"Nem hiszem, hogy hajók nélkül kellően hatékony lehet egy tengeri művelet. A misszió nagyon hatékony volt az embercsempészek elrettentésére" - közölte Mogherini.

"Még mindig reménykedem, hogy mielőbb újragondolják a dolgot" - tette hozzá a főképviselő, aki végezetül katonai műveleteik azonnali leállítására és humanitárius tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket.

Az ország keleti részét uraló Halifa Haftar tábornok erői körülbelül két hete indítottak offenzívát Tripoli, a nyugati területeket ellenőrző, az ENSZ bábáskodása mellett létrehozott nemzeti egységkormány székhelye ellen.

Az EUObserver című brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy Haftar szoros kapcsolatban van Oroszországgal, fellépése pedig egyes félelmek szerint éppen Moszkva malmára hajthatja a vizet, mivel a konfliktus fellángolása nyomán újabb menekültáradat indulhat Európába, ami megerősíthetné a szélsőjobboldali és oroszbarát erőket az európai parlamenti választások előtt.

A Sophia misszió keretében a tavalyi év végéig közel 50 ezer menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből, és mindegyiküket Olaszországba szállították.

A római kormány éppen erre hivatkozva nem támogatta a status quo kiterjesztését, mondván, a többi EU-országnak részt kellene vennie a menedékkérők befogadásában, hogy ne Olaszország viselje egyedül a terheket. Ezt azonban több tagállam, például Magyarország és Lengyelország is határozottan elutasította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!