Líbia - Mogherini: be kell szüntetni mindenfajta katonai tevékenységet

Külföld, 2019.05.13

A harcok beszüntetésére és a politikai párbeszéd újbóli megindítására szólította fel a Líbiában szembenálló feleket az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben, miután tárgyalt Fájez esz-Szarrádzs líbia kormányfővel.

Federica Mogherini kijelentette: az EU teljes mértékben támogatja az ENSZ-főtitkár líbiai különmegbízottjának erőfeszítéseit a tűzszünet érdekében. Fontosnak nevezte, hogy az emberek hozzáférjenek a humanitárius segélyekhez.

Szükséges a civilek és az ország területén tartózkodó bevándorlók védelme és támogatása az ENSZ menekültügyi hivatala és a Nemzetközi Migrációs Szervezet együttműködésben - tette hozzá.

Mogherini közölte, elképzelhető, hogy a nap folyamán találkozik a moszkvai látogatásra tartó Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel az uniós külügyi tanács Iránnal foglalkozó napirendi pontjának vitáján.

Mike Pompeo várhatóan megszakítja útját Brüsszelben, de egyelőre nincsenek pontos tervek és információk a találkozóra vonatkozóan - mondta a főképviselő.

Mogherini korábban többször leszögezte: az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Iránnal 2015-ben kötött, az ország atomprogramjának korlátozását előíró nukleáris megállapodás fenntartása mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!