Líbia - Olasz sajtó: párbeszéd helyett olasz-líbiai feszültséget teremtett Giuseppe Conte

Külföld, 2020.01.09

Párbeszéd helyett olasz-líbiai feszültséget teremtett a kormányfő Giuseppe Conte lépése, hogy Halífa Haftar tábornokot a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetőjét fogadta Rómában, amire válaszul Fájez esz-Szarrádzs a nemzetközileg elismert líbiai kormány miniszterelnöke lemondta találkozóját Contéval - értékelte a szerdai olasz sajtó.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera "diplomáciai baklövésről" írt. Az újság értesülései szerint Haftar tábornok római látogatása nem számított meglepetésnek, mivel az olasz külügyi titkosszolgálat (AISE) is részt vett az előkészítésében. Az LNA vezetője Rómában az Egyesült Államok képviselőivel találkozott, majd innen egyenesen a római kormánypalotába ment tovább. Érkezése időpontját azonban nem pontosította, ezért Haftar tábornok és kísérete "egyszer csak megjelent" a Chigi-palotában.

A Giuseppe Conte és Halífa Haftar közötti megbeszélés három órán át tartott - nyilatkozatok nélkül.

Ezzel egy időben a szintén a római kormánypalotába várt Fájez esz-Szarrádzs lemondta látogatását, és Brüsszelben tartott tárgyalásai után visszatért Tripoliba. A líbiai miniszterelnök távolmaradását olasz politikai és sajtóforrások is azzal magyarázzák, hogy Szarrádzsot feldühítette Haftar megjelenése. Az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) nyilatkozatai szerint az olasz titkosszolgálat a római repülőtéren várta Szarrádzs érkezését, aki az utolsó pillanatban mégsem jött el.

Giuseppe Conte péntekre rendkívüli kormány-ellenzék találkozót hívott össze a líbiai és az iráni-amerikai viszály fejleményeinek megvitatására. Napirenden szerepel az Irakban és Líbiában szolgáló olasz katonák esetleges kivonása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!