TV műsor

Líbia - Török tiltakozásra megszakítottak egy ellenőrzést a líbiai fegyverembargó betartását szolgáló EU-s tengeri műveletben

Külföld, 2020.11.23

Török tiltakozásra megszakították egy török lobogó alatt hajózó gyanús teherhajó ellenőrzését a líbiai fegyverembargó betartását szolgáló földközi-tengeri európai uniós műveletben (IRINI) - közölték hétfőn Berlinben.

A német szövetségi kormány tájékoztatóján a védelmi minisztérium szóvivője, Christian Thiels a Der Spiegel című hírmagazin értesülését megerősítve elmondta, hogy a német haditengerészet Hamburg nevű fregattjának egy helikopteres egysége az IRINI Rómában működő műveleti parancsnokságának utasítására vasárnap a líbiai Bengázitól nagyjából 200 kilométerre északra megkezdte a Rosaline A nevű hajó átkutatását.

A líbiai fegyverembargó megsértésének gyanúja miatt indított ellenőrzést meg kellett szakítani, mert Törökország mint úgynevezett lobogó szerinti állam az ilyenkor szokásos négyórás határidőn belül ellenvetést tett.

A helikopterről a konténerszállító hajó fedélzetére kötélen leereszkedett német katonák a hivatalos török tiltakozás érkeztetése után megszakították az ellenőrzést, és időközben visszatértek a Hamburgra. A Rosaline A tovább folytatja útját a líbiai Miszrátába - mondta a szóvivő.

A minisztérium adatai szerint ez az első eset az IRINI műveletben, hogy egy lobogó szerinti állam nem ad hozzájárulást egy szemléhez.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ellenőrzés megszakításáig nem találtak a fegyverembargó hatálya alá eső terméket a Rosaline A fedélzetén.

Német sajtóbeszámolók szerint a teherhajó személyzete együttműködött a német katonákkal. Azt is megengedték nekik, hogy az ellenőrzés megszakítása után bevárják a napfelkeltét, így nem kellett sötétben végrehajtaniuk a helikopterre szállás kockázatos manőverét.

A görögül "békét" jelentő IRINI küldetés március 31-én indult 23 EU-tagállam együttműködésével, fő feladata az ENSZ líbiai fegyverembargójának betartatása. A négy hadihajóval, öt felderítő repülőgéppel és mintegy 600 katonával folytatott küldetésben szemléket végezhetnek Líbia térségében azon hajókon, amelyekről feltételezhető, hogy fegyvereket vagy háborús cselekményekre szolgáló anyagokat - például harci repülőgépekhez szükséges üzemanyagot - szállítanak az észak-afrikai országba.

Törökország nyíltan támogatja katonailag az ENSZ-által elismert líbiai nemzeti egységkormányt a rivális Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Sajtóértesülések szerint Törökország fegyverek mellett az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai lázadókat küldött Líbiába a tripoli egységkormány támogatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!