Lokalizálták a tűzfészkeket a felrobbant ukrajnai lőszerraktárban

Külföld, 2018.10.09

Lokalizálták a tűzfészkeket abban a nagy észak-ukrajnai lőszerraktárban, amely az után gyulladt ki, hogy kedd hajnalban lőszerek robbantak fel benne - közölte Olekszij Csernobaj, a védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője.

A szóvivő elmondása szerint a detonációk intenzitása is jelentősen alábbhagyott a Csernyihiv megyei Icsnya településnél lévő raktártelepen, főként kis kaliberű, kézi lőfegyverekbe való lőszerek robbanását észlelik. A raktár körüli füst is kezd oszladozni, ami lehetővé tette a katasztrófa sújtotta területen a tűzfészkek légi felderítését drónokkal.

A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint a tűzoltásban 511-en vesznek részt. A detonációk miatt viszont egyelőre leginkább csak páncélozott járművekkel tudják oltani a lángokat. Az oltásban részt vesz három BPM-54 típusú tűzoltó harckocsi is.

Rogyion Timosenko helyettes vezérkari főnök korábban újságíróknak azt mondta, hogy - noha a füst miatt nehéz felmérni - a raktártelepnek legfeljebb csak a tíz százaléka gyulladt ki. Cáfolta azt, hogy 88 ezer darab lőszer lett volna a raktárban. Szavai szerint másfél-kétszer kevesebb, de hadititokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan mennyi. Azt is cáfolta, hogy nagy kaliberű, nehéztüzérségi lövedékek, rakéták lettek volna a raktárban. Állítása szerint zömében kézi fegyverekhez való lőszerek maradtak ott, a nagy kaliberű lövedékeket ugyanis korábban más helyre, biztonságosabb raktárakba szállították át.

Személyi sérülésekről továbbra sem érkezett hír. Icsnya városában négy tüzet oltottak el, amit becsapódott lövedékek okoztak.

A környék hat településén katonai rendfenntartók járőröznek, hogy megelőzzék a fosztogatásokat, felderítsék a becsapódott lövedékeket, repeszeket, valamint felvilágosítást nyújtsanak a még ott maradt helybelieknek. A lakosság evakuálása folyamatosan zajlik, eddig több mint 12 ezer embert szállítottak buszokkal biztonságos helyre.

Az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat közölte, hogy nincs veszélyben az Európába irányuló gázszállítás, mert nincs a kigyulladt lőszerraktár közelében tranzitvezeték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!