Londoni elemzők: a Moszkva elleni amerikai szankciók lényeges vonása, hogy nem érintik a másodpiaci kötvényforgalmazást

Külföld, 2021.04.15

Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a Moszkva ellen csütörtökön bejelentett új amerikai szankciók lényeges vonása, hogy a csomag pénzügyi része nem érinti az orosz szuverén adósságeszközök másodpiaci forgalmazását, és ha ez a jövőben is így marad, a piaci hatás várhatóan korlátozott lesz.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön pénzügyi és diplomáciai szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Liam Peach, az egyik legnagyobb, londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közép- és kelet-európai ügyekkel foglalkozó közgazdásza a szankciók csütörtöki bejelentése utáni helyzetértékelésében kiemelte: az intézkedéscsomagnak - gazdasági és piaci szempontból - a diplomáciai résznél súlyosabb eleme az, hogy június 14-től amerikai pénzügyi szolgáltatók nem vehetnek részt a rubelben denominált orosz szuverén adósság elsődleges piaci forgalmazásában.

Az elemző szerint ugyanakkor hangsúlyozni kell azt is, hogy az amerikai kormány nem élt a gyakran "nukleáris opcióként" emlegetett eszközzel, vagyis nem terjesztette ki a pénzügyi szankciókat az orosz államkötvények másodpiaci forgalmazására.

A Capital Economics londoni elemzője szerint mindemellett amíg az orosz szuverén adósságra ugyanazok a korlátozások érvényesek, mint a szankcióktól érintett bankok és vállalatok adósságeszközeire, addig az új szankciók nem érintik a bejelentésük előtt kibocsátott adósságokat sem.

A szakértő szerint a mostani szankciócsomag hatásmechanizmusának első megnyilvánulási formája az újonnan kibocsátott orosz adósság iránti alacsonyabb befektetői kereslet lesz.

Az elemző közölte: a Capital Economics becslése szerint az orosz kormány az idén valószínűleg 2500 milliárd rubel értékű - az orosz hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékának megfelelő - kötvényt visz a piacra az államháztartási hiány finanszírozása és a lejáró kötelezettségek megújítása végett.

A Capital Economics nem számol azzal, hogy az államháztartás finanszírozásának szempontjából ez a kibocsátási program komolyabb gondokba ütközne, mivel a kormány az új adósságokat csaknem teljes egészében rubelben bocsátja ki és a kötvények zömét hazai bankok vásárolják meg.

A ház szerint a szankciók hatásmechanizmusának második átszűrődési csatornája a befektetők kockázatkerülési hajlamának általános erősödése.

A Capital Economics számításai szerint jelenleg a rubelben denominált teljes orosz szuverén adósság 23 százaléka, a devizában fennálló orosz államadósság-kötelezettségek 55 százaléka van nem rezidens befektetők portfolióiban, és mindez együtt az orosz éves GDP-érték 4,5 százalékának felel meg.

A cég kiemeli, hogy a csütörtökön bejelentett amerikai szankciók piaci reakciója meglehetősen csekély. A ház várakozása az, hogy a makrogazdasági hatásokat is sikerül kordában tartani.

Ha a rubel jelentősebb nyomás alá kerülne és az orosz jegybank emiatt aggályosabban ítélné meg az inflációs kilátásokat, az a Capital Economics véleménye szerint agresszívabb monetáris szigorítás mellett szólna.

A ház közölte: most már ez az alapeseti előrejelzése, és ennek alapján azzal számol, hogy az orosz jegybank a jövő heti kamatdöntő ülésen 50 bázisponttal 5,00 százalékra emeli irányadó kamatát.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői szintén azt emelték ki csütörtök este ismertetett helyzetértékelésükben, hogy az új amerikai szankciók nem érintik az orosz szuverén adósságeszközök másodpiaci forgalmazását.

A bankház elemzői szerint az amerikai intézkedések nem fenyegetik Oroszország pénzügyi stabilitását, de az orosz jegybank valószínűleg pótlólagos támogatást kíván nyújtani a piacoknak.

Ennek alapján a Morgan Stanley londoni közgazdászai is azzal számolnak, hogy a jövő heti kamatdöntő ülésen 50 bázisponttal 5,00 százalékra emelkedik az orosz jegybanki alapkamat.

A cég közölte: 60 százalékosra taksálja egy ilyen mértékű emelés esélyét, és 40 százalékos valószínűséget lát egy ennél kisebb monetáris szigorításra.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az orosz államadósság-eszközök elsődleges forgalmazási piacát érintő amerikai szankcióknak nem lesz jelentősebb hatásuk, mivel a külföldi befektetők már az elmúlt egy évben is csak kis számban vettek részt az e piacon tartott aukciókon.

Az egyik globális piacvezető hitelminősítő, a Fitch Ratings nem sokkal az új amerikai szankciók bejelentése előtt összeállított, Londonban ismertetett értékelésében kiemelte: valószínűtlennek tart olyan amerikai szankciókat, amelyek lehetetlenné teszik a jelenlegi orosz szuverén adósságszolgálati kötelezettségek teljesítését, és alapeseti előrejelzési forgatókönyvében olyan szankciók sem szerepelnek, amelyek megakadályoznák, hogy az orosz kereskedelmi bankok dollárban bonyolítsanak le tranzakciókat.

A Fitch kiemelte azt is, hogy Oroszország a hazai össztermék 46 százalékának megfelelő nettó külső hitelezői pozícióban van, külső likviditási rátája a legmagasabb a cég besorolási listáján Oroszországhoz hasonlóan "BBB" osztályzattal szereplő összes szuverén adós közül, a hazai össztermékhez mért orosz államadósság-ráta pedig a legalacsonyabb ugyanebben a besorolási csoportban.

Oroszország nemzetközi tartalékai tavaly 41,4 milliárd dollárral 595,8 milliárd dollárra emelkedtek. Ez 17,4 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek, vagyis pontosan a 8,7 havi külső fizetést fedező BBB-medián kétszeresének felel meg - állt a Fitch elemzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!