Ludovic Orban román liberális házelnök az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta lemondását

Külföld, 2021.09.27

Ludovic Orban, a bukaresti képviselőház elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombaton leváltott volt elnöke az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta hétfőn lemondását a házelnöki tisztségből.

Orban azt állította: azért nem iktatta a képviselőházban lemondó nyilatkozatát, hogy a párt élére megválasztott utódja, Florin Citu miniszterelnök ezt akkor tehesse meg, amikor a PNL "visszaszerzi a többséget" a képviselőházban. Szerinte ugyanis a jelenlegi koalíciós válság közepette - miután az USR-PLUS szövetség kilépett a kormányból - a PNL a házelnöki tisztség feladásával most azt kockáztatná, hogy Marcel Ciolacut, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjét választják meg a posztra.

A tisztségét ily módon egyelőre megőrző házelnök hétfőn éles támadást intézett Florin Citu és kampánycsapata ellen. Orban szerint Citut a demokratikus normák megcsúfolásával, megfélemlítéssel, megvesztegetéssel, közpénzek ígéretével választották meg szombaton a PNL elnökévé. Úgy értékelte: a "pártpuccs" szervezői gúnyt űztek a PNL csaknem másfél évszázados múltjából, tönkretették a párt hitelét, tisztességtelen módszereik pedig a román demokráciát is veszélyeztetik.

Orban a miniszterelnököt tette felelőssé a koalíciós válságért, a párthoz benyújtott házelnöki lemondásával pedig a bukaresti média szerint úgy próbál megmaradni a poszton, hogy a tisztség esetleges elvesztésének felelősségét is Citura hárította.

A PNL új végrehajtó bizottsága várhatóan kedden dönt arról, milyen stratégiát választ a házelnöki tisztség ügyében.

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS megvonta a bizalmat Citutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!