Lukasenka: decemberre lesz meg az orosz-fehérorosz integráció programja

Külföld, 2019.07.18

A kéttagú "szövetségi állam" létrejöttének 20. évfordulójára, december 8-ra elkészül Oroszország és Fehéroroszország integrációjának végleges programja - jelentette ki Alakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön Szentpéterváron, miután megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

"Szövetségi szerződésünk decemberben lesz 20 éves, és úgy gondolom, világos, hogy ezen határidőn túlra egyetlen problémánkat sem kellene elnyújtanunk. Miről fogunk beszélni a huszadik évfordulón? Nem lesz mit mondanunk, ha nem oldjuk meg az összes kérdést és nem írjuk alá a programot, amely meg fogja határozni további lépéseink stratégiáját" - hangsúlyozta a fehérorosz államfő.

Putyin Oroszország legközelebbi stratégiai partnerének és szövetségesének nevezte Fehéroroszországot és megjegyezte, hogy az oroszok a fehérorosz gazdaság legjelentősebb külföldi befektetői. A két vezető egyébként az elmúlt két napot a férfikolostoráról híres Valaam szigeten és Szentpéterváron töltötte, nem hivatalos találkozójukon konkrét megállapodás nem született.

A Lukasenka által említett problémák közé tartozik egyebek között, hogy Minszk számára az orosz kiviteli szabályozás módosítása következtében drágább lett az kőolaj és földgáz beszerzése. Oroszország emellett minőségi okokra hivatkozva korlátozta a fehérorosz tejtermékek behozatalát.

A két kormány által felállított munkacsoportok a tervek szerint július 25-re terjesztik elő az integrációra vonatkozó javaslataikat. Májusban Szergej Rumasz fehérorosz kormányfő az orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel találkozva úgy fogalmazott, hogy a két országnak a "szövetségi államon" belüli integrációval kapcsolatos álláspontja 70 százalékban egybeesik. Mint mondta, az eltérések elsősorban a bank- és energetikai szférában jelentkeznek.

Makszim Orsekin orosz gazdaságfejlesztési miniszter, az integrációügyi munkacsoport vezetője ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Moszkva és Minszk az együttműködés elvi kérdéseiben nem tudott megállapodni, ami miatt az integráció folyamat nemcsak hogy megtorpanhat, de visszájára is fordulhat. Lukasenka egyébként az elmúlt év folyamán több alkalommal is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közeledés eredményképpen Oroszország elnyelheti Fehéroroszországot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!