Lukasenka: kísérlet történik a fehérorosz állapotok destabilizálására

Külföld, 2021.05.28

Kívülről vezérelt kísérlet történik arra, hogy ismét az elmúlt év augusztusának szintjére destabilizálódjon a helyzet Fehéroroszországban - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, amikor pénteken Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin.

Lukasenka kamerák előtt azt mondta, hogy dokumentumokat hozott állításának alátámasztására.

"Egyszerűen világos, hogy mit akarnak tőlünk nyugati barátaink. Nincs is miről vitatkozni. De nincs olyan magaslat, amelyet a bolsevikok be ne vettek volna. Mi is bevesszük őket" - mondta a fehérorosz vezető.

Kifogásolta, hogy az uniós államok kitiltották légterükből a Belavia légitársaságot, amelynek semmi köze sincs ahhoz, hogy vasárnap Minszkben leszállították a Ryanair Athén-Vilnius járatát, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevicset, a tavalyi fehérorosz ellenzéki megmozdulásokat koordináló NEXTA Telegram-csatorna alapítóját és orosz barátnőjét.

Lukasenka nehezményezte, hogy a Nyugat büntetőintézkedéseket hozott a Belavia ellen, holott több ország háláját fejezte ki amiatt, hogy a lágitársaság szerepet vállalt több ezer ember Minszken keresztül történő hazaszállításában, amikor a légi közlekedést korlátozták a Covid-19-járvány miatt.

Putyin "érzelemkitörésnek" nevezte a Ryanair-botránnyal kapcsolatos reagálásokat. Emlékeztetett, hogy 2013-ban, amikor Evo Morales bolíviai elnök gépét szállították le Bécsben - mert Washington gyanúja szerint a fedélzeten tartózkodott Edward Snowden informatikus, aki adatokat hozott nyilvánosságra az amerikai jelhírszerzésről - "csend" volt a Nyugat részéről.

Az orosz elnök elmondta, hogy a mostani találkozót még a Ryanair utasszállítójának vasárnapi minszki leszállítása előtt eltervezték és, mint mondta, a feleknek ezen kívül is van mit megtárgyalniuk. Közölte, hogy meg fogják vitatni az orosz-fehérorosz szövetségi állam keretei közötti integráció aktuális témáit. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a fokozatosság és mindkét fél érdekei biztosításának fontosságára.

Putyin közölte, hogy júniusban kezdődik meg a fehérorosz atomerőmű ipari üzemeltetése.

A fehérorosz vezető elfogadta házigazdája tengeri fürdőzésre szóló javaslatát. Az előzetes tájékoztatás szerint egyébként a felek nem tartanak sajtótájékoztatót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a munkatalálkozó egynapos lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!