M1: Brüsszel titokban azon dolgozik, hogy kötelező legyen az ENSZ migrációs csomagja

Külföld, 2019.03.09

Brüsszel a korábbi állítása ellenére, valamint annak ellenére, hogy 9 uniós tagállam nem szavazta meg a ENSZ globális migrációs csomagját, titokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tegye a migrációs paktumot - hangzott el az M1 aktuális csatorna hírműsorában szombaton.

A globális migrációs csomagnak jogi következményei vannak az unió tagállamaira nézve - ez áll abban, az M1 birtokába jutott dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített.

A híradó szerint az 53 pontból álló tanulmány felsorolja, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktumának pontosan miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehetnek a tagállamok számára is kötelező hatásai.

Az Európa Bizottság jogi szolgálata szerint a migrációs paktum teljes mértékben megfelel az uniós szerződéseknek, mert egy adott közös problémára kínál megoldást - mondta a hírolvasó, megjegyezve, hogy a tanulmányban arra hivatkoznak, hogy 2017-ben az uniós tagállamok aláírtak egy dokumentumot, amelyben támogatták a globális migrációs paktum kidolgozását. Csakhogy a végeredménnyel 28 tagállamból 9 nem értett egyet: a paktumra Magyarország és 8 másik uniós ország is nemmel szavazott tavaly decemberben - mutatott rá.

A kész dokumentum leszögezte, hogy a migrációra az egész világon érvényes és azonos szabályok kell, hogy érvényesek legyenek, a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell, hogy kapjanak - hangzott el.

Felidézte, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter a szavazás napján súlyos hibának nevezte a paktum elfogadását, amely ahelyett hogy megállítaná, ösztönzi a migrációt. Az ENSZ főtitkára szerint viszont a migráció egy pozitív globális jelenség, a paktum pedig egy útiterv, amely mindenkinek a hasznára válik - tette hozzá.

A híradó szerint a migrációs paktumról több uniós vezető, és a német kancellár is elismerően nyilatkozott. Angela Merkel úgy vélte a migrációs csomag nemcsak Németország nemzeti érdekének felel meg, hanem mindenki jól jár vele. A migrációs paktumról más brüsszeli politikusok és vezetők is azt mondták, hogy jogilag nem lesz kötelező érvényű a tagállamokra nézve - emlékeztetett.

Az Európai Bizottság Jogi Szolgálata most viszont azt írja: a globális paktum mégis jogi hatással bír, mert határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát.

A tanulmány a Lisszaboni Szerződésre hivatkozik, amely kimondja, hogy Uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket. Ráadásul az unió kiemelten foglalkozik a humanitárius segítségnyújtással, a szerződés értelmében ezt a munkát össze kell hangolni a nemzetközi szervezetek, kiváltképp az ENSZ tevékenységével.

A dokumentum - amit az M1 információi szerint egyelőre csak szűk körben terjesztenek - az utolsó pontban leírja, hogy a tagállamoknak meg kell könnyíteniük a migrációs paktum végrehajtását és az abban foglalt célkitűzéseket uniós pénzügyi forrásokból kell fedezni. Vagyis Brüsszel - a korábbi állításai, valamint annak ellenére, hogy 9 uniós tagállam nem szavazta meg a paktumot, titokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tehessék az ENSZ globális migrációs csomagját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!